Lista sortuje się między drugimi <li> oraz można przenieść z drugiego <li> do innego pierwszego <li>. Pierwsze <li> RAZ i DWA pochodzą z tabeli mysql A o id=$id natomiast ich dzieci drugie li pochodzą z tabeli mysql B o id = pid, tabela B zawiera foreign key $id (łączy A id z B id).
Nie wiem jak zaktualizować bazę mysql, żeby zrobił się w bazie zapis kiedy np drugie <li>c</li> przeniesie się z <li>DWA </li> do <li> RAZ</li>
Potrafię tylko zaktualizować sortowanie między sobą uwzględniając tylko drugie <li>
<script> $(document).ready( function(){ $(".xx").sortable({ connectWith: '.xx', update: function(event, ui){ var id_array = new Array(); $('.xx li').each(function() { array.push($(this).attr("id")); }); $.ajax({ url: "raz.php", method: "POST", data: { id_array:id_array}, success: function(data){ } }); } }); }); </script>
oaz update do bazy, tabela przyklad sklada się z pid, id, tekst, listp.
$query = $dbh->query("UPDATE przyklad SET listp = '".$i."' WHERE pid = '".$_POST["id_array"][$i]."'") or die('Error, insert query failed'); }
Moje wszelakie próby (nawet nie będę ich przytaczać bo jest ich za dużo a żadna nie zadziałała) wyczerpały moje możliwości twórcze, proszę o wskazówki, one zawsze działały.