Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie w petli while
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kramot
Mam poniższy kod:
  1. <?php
  2.  
  3. $miesiac = date (&#092;"Y-m-d\", mktime (0,0,0,date(\"m\")-1,date(\"d\"), date(\"Y\")));
  4. $q = mysql_query(&#092;"SELECT id_pozycje, data_zwrotu, COUNT(*) FROM historia WHERE data_zwrotu > '$miesiac' GROUP BY id_pozycje\");
  5.  
  6. echo '<table>
  7. <table>
  8. <tr>
  9. <td><p>LISTA NAJCZŚCIEJ<br/>WYPOŻYCZANYCH POZYCJI</p></td>
  10. </tr>';
  11. $i = 1;
  12. while ($wiersz = mysql_fetch_assoc($q))
  13. {
  14. $id_pozycje = $wiersz['id_pozycje'];
  15. $q1 = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM historia, pozycje WHERE historia.id_pozycje = pozycje.id_pozy
    c
  16. e AND historia.id_pozycje = '$id_pozycje'\");
  17. $ile1 = mysql_num_rows($q1);
  18. $wiersz1 = mysql_fetch_array($q1);
  19. echo '<tr><td><p1>'.$wiersz1['tytul'].'</p1></td><td><p1>'.$ile1.'</p1></td></tr>';
  20. $i++;
  21. }
  22.  
  23. echo '</table>';
  24.  
  25. ?>

Powyzszy kod pobiera z bazy dane o ilosci wypozyczonych tytulow w ostatnim miesiacu i wypisuje w tabeli.
Problem polega na tym że chciałbym posortować te dane wg $ile1 tak aby najpierw pojawialy sie wartosci z najwieksza iloscia wypozyczen.
Moze da sie zrobic cos w podobie do GROUP BY COUNT??
Tyle ze niejest to takie latwe. Potraficie mi pomoc??

Pozdrawiam.
Kuziu
Może to Ci pomoże
  1. SELECT COUNT(zapytanie) AS a, zapytanie
  2. FROM TABLE GROUP BY zapytanie ORDER BY a DESC
kramot
Dziala ślicznie. Niewiem kiedy sam bym do tego doszedl. Oczywiscie moje wczesniejsze zapytanie to zupelna bzdura. Dodalem jeszcze tylko warunek na date zeby wyswiatlac tylko pozycje z ostatniego miesiaca.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.