jak zbudować zapytanie aby pobrane wyniki wyświetlały się wg poniższego wzoru:
Kategoria 1 -podkategoria Kategorii 1 --podkategoria podkategorii Kategorii 1 Kategoria 2 Kategoria 3 -podkategoria Kategorii 3 --podkategoria podkategorii Kategorii 3
nospor
30.07.2018, 07:07:26
Naprawde majac wartosc LEVEL nie wiesz jaka moze byc wartosc PREVLEVEL i musisz to tez trzymac w bazie? LEVEL - 1 to taka skomplikowana operacja?
prevLevel oraz prevId to nie zadne poprzednie a rodzice wiec jak juz cos powinno sie nazywac parentLevel, parentId
Co do samego zapytania to robisz select, sortujesz po LEVEL a potem w php obrabiasz by otrzymac strukture jak chciales
rafiksq
30.07.2018, 11:48:30
Oczywiście wiem o optymalizacji bazy ale myślałem, że jak pokażę w ten sposób to troche rozjaśni ewentualnie sprawę osobie, która mi pomoże.
Czyli najlepszym sposobem jest wczytanie wszystkiego do jednej tablicy i później segregacje tej tablicy tak ?
nospor
30.07.2018, 13:11:43
no jesli chcesz wyswietlic wszystkie kategorie to i tak musisz je wszystkie pobrac. Przy takiej strukturze co masz ciezko zrobic jakies sensowne operacje bezposrednio na bazie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.