Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i Oracle podłączenie do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
isgabrys
Mam na jednym serwerze baze Oracle i chcę z drugiego serwera moc się podlaczyc pod tą bazę i pobrać z niej dane.

Po pierwsze nie wiem jak się tam podłączyć (z drugiego serwera)

Po drugie nie wiem jak w php pobrać te dane (z bazy Oracle).

Korzystam jak na razie z TOAD i robie wszystko na serwerze Oracle, ale chcialbym by serwer WWW podlaczal się do tego Oracle i pobieral interesujace mnie dane.

Aby jeszcze bardziej smile.gif zamieszać - A (serwer Oracle), B (serwer WWW). B ma korzystać z A.

Z góry dzięki, bo sam to sobie z tym nie poradze, a szukam w necie i szukam i nic.

Docelowo mialby się generować plik eksportujący pobrane dane do SQL'a, który bym importowal do bazy MySQL, która jest zainstalowana na serwerze WWW.
cfk
poszukaj w dokumentacji. php 4 ma sporo funkcji obsługujących baze oraclową. A jak wszystko wykonujesz na serwie oracla to nie powinno być z tym problemu. A łączysz sie wpisując connect ip (ale to ma wyglądać tak np. 192.345.34.23:0943834) koniecznie musisz wpisać te cyfry po dwukropku. Jak nie znasz to wpisz w sqlplusie showip czy coś takiego
hombrerro
Na serwerze który ma się łączyć z serwerem oracle musisz miec zainstalowanego klienta oracla. Takiż to klient oracle połaczy sie serwerem bazy danych i dostarczy ci stosowny SID przez który będziesz mógl sie połączyć z np. php.

Innej mozliwosci chyba nie ma ale jak zwykle mogę sie mylic.
isgabrys
dzieki chłopaki za odpowiedz... niestety wszelkie prace z bazą musze robić w firmie, bo dostep chocby przez TOAD do Oracle jest przyblokowany.

Czy jest jakis gotowy schemat łaczenia się z bazą Oracle spod php, tak zebym mogl podmienic tylko dane (Haslo, SID) i wyswietlic najprostszym zapytaniem SQL'owy np. strukture bazy. Jesli macie cos takiego zebym mogl na podstawie tego sprawdzic, to prosze o podanie tego w odpowiedzi...

Niestety, sobotnio-niedzielne dni nie wplywaja w znaczacy spoosob na moje "tworcze programowanie" smile.gif

Dzieki z gory i pozdrawiam POST-owiczow.
hombrerro
Mozesz uzyc chociazby biblioteki ADODB, którą jak na razie sobie chwalę.

Adodb

plus mały tutorialek po polsku

Tutorialek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.