Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Image upload - szybkie wgrywanie zdjęć na serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Malinaa
Jak sprawnie (szybko) wgrywać zdjęcia na serwer?
Obecnie takie do 500 KB jeszcze idą, ale z większymi gorzej...

Mam zdjęcia z telefonu 2 do 5 MB, przeciętnie 3 MB.
Chcę wgrać je na serwer tak, aby nie przekraczały wymiaru 1920px i max 1MB.
Jak to zrobić najlepiej?
gino
Jak chcesz przez formularz z użyciem php to zainstaluj z gita class.upload.php
albo napisz swoją funkcję do zmiany rozdzielczości pliku przed uploaduem, pierwszy przykład z brzegu:
resize image
Malinaa
Chcę przez formularz w PHP, ale skrypt jest na klasie

1. class nameController extends xClass {
  2. public function uploadMethod() {
  3. // Tutaj chcę wykonać image upload
  4. // Obecnie cały kod bazuje na funkcji
  5. if (move_uploaded_file($_FILES["fileUpload"]["tmp_name"], $target_file)) {}
  6. }
  7. }

1. Tak się zastanawiam jak dla powyższego zrobić resize i przyspieszyć wgrywanie zdjęcia?
2. Jak podaną klasę class.upload.php tutaj załadować?
3. Czy macie inne pomysły na warunek z file resize i max file size oraz szybkiego przesyłania zdjęcia (+-3MB) na serwer?

- - -

Cytat
przed uploaduem

Co masz tutaj na myśli gino?
Kiedy musiałem wpierw wgrać zdjęcie na serwer, aby je przeskalować.

Wybrałem opcje pierwszą, wykonałem parę obliczeń dla skalowania itp. zoptymalizowałem kod i wyszedł mi taki skrypt,
zobacz tutaj: www.dbm.org.pl/__TESTY/FotoUpload/

Na początku chciałem, aby maksymalna szerokość wynosiła 1920px, ale wyczytałem, że na Instagramie
konwertują obraz do 1080px i jest super, więc obecne tu 1280px powinno być ponad normę?

Teraz przy max 1280px jest lepiej niż myślałem, dość sprawnie skrypt radzi sobie z wgraniem zdjęcia 3MB i większym,
po czym konwertuje obraz do +- 300KB, które wgląda na optymalne, bo 500KB i więcej już zamulały stronę.

Ciekawi mnie, czy przy różnych zdjęciach, ich różnych wymiarach wysokości, szerokości, nietypowej nazwie zdjęcia itp.
podczas skalowania nie powstaje gdzieś błąd typu kwadratowe zdjęcie, rozciągnięte jak panorama, czy skrypt na czymś się nie wysypuje?

Jakby ktoś chciał sprawdzić proszę o info, czy jest dobrze, czy trzeba coś poprawić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.