Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dlaczego div nie ma scrolla? 2
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Laik99
Admin czemu zamykasz moj topic skoro nie otrzymalem odpowiedzi na moje pytanie? Przeciez to nie moja wina ze ktos zaczyna sie sprzeczac o przegladarki.
Powtorze problem. Mam nastepujacy kod
Kod
<table style="height:100%;...">
<tr style="height:30px;...">
<td> tresc komorki
<td>tresc
<td>tresc</tr>
<tr style="height:*;... "><td colspan=3>
<div style="height:100%;overflow:auto;display:block">
dlugi div
.
.
.
</div>
</tr>
</table>
i potrzebuje miec na gorze komorki tabeli pod nimi diva do konca strony ze scrollem gdy jest potrzebny (jednak scroll nie ma przesowac górnych komorek tabeli). I w IE wszystko jest ok ale w FF i Operze nie tworzy scrolla tylko calego diva wrzuca od razu do komorki i tylko kolkiem myszy moge przeczytac zawartosc.
Strus napisal
Cytat
no problem jest z tym height, jest nie potrzebne.
Tu masz przyklad http://gentoo.strusio.net/index.php?gentoo=gpl na samym dole. Podglądnij style, tam jak zciaśnisz przeglądarke to zobaczysz, że włączają się skrole i na wysokość i na szerokość.

To co podaje Strus w tym wypadku nie dziala. Przyklad na stronie to div na cala strone i scroll, ktory przesowa cala strone.
Czekam na pomoc
Strus
Cytat("Laik99")
To co podaje Strus w tym wypadku nie dziala. Przyklad na stronie to div na cala strone i scroll, ktory przesowa cala strone.

Zapewniam Cię, żę nie mam czegoś takiego na stronie o czym piszesz... Chyba jak to pisałeś to widziałeś inna strone.

Ale mam to oczym pisałem w poprzednim temacie, wystarczy ścisnąć przeglądarkę, tak jak pisałem.

Widzisz ?
Laik99
Ok. Otwieralem strone w IE wiec nic nie widzialem. Ogladalem twoj css ale tam nie ma nic o rozmiarach diva. Wielkosc dostosowala sie do tresci diva a ja chce zeby div bez wzgledu na to co jest w srodku zawsze zajmowal cale pozostale pod komorkami okno.
Byc moze problemem jest to ze u mnie div jest w tabeli. SPrawdzalem to co napisales - usuwalem height:100% w divie pozniej height:100% w tabeli , pozniej oba usunalem - nie dziala. Za kazdym razem div jest zbyt duzy i nie ma scrolla (taj jak pisalem: w Operze i FF a w IE jest ok)
Strus
Cytat(Laik99 @ 2005-03-16 20:39:57)
ja chce zeby div bez wzgledu na to co jest w srodku zawsze zajmowal cale pozostale pod komorkami okno.

Jeśli tak to nigdy nie włączy Ci się pionowy scroll ?! Więc Cie tu nie rozumiem.
Jeśli chodzi o tabele to Ci nie pomogę, nic nie wiem o tabelach.
number0
Witaj

overflow:scroll

Styl definiuje przycinanie elementów blokowych.
Jeżeli elementy bloku będą wychodzić poza jego granice mogą zostać przycięte.
Wartości:visible, hidden, scroll

Przykład
Kod
<p style="width:80px;height:50px;overflow:scroll;">
ten tekst będzie można swobodnie przewijać</p>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.