Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Panel administracyjny
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
mcbarlo
Na wstepie chcialbym wszystkich serdecznie powitac jako, ze jest to moj pierwszy post na tym forum.

Prowadze maly serwer na ktorym hostuje kilka kont. Zastanawiam sie od jakiegos czasu nad jakims panelem administracyjnym. Niestety rozwiazania jakie testowalem nie odpowiadaja mi.

cPanel - ogromna kobyla, droga i nieporeczna. Robi totalne przemeblowanie w konfigach.

Webmin - tu juz o wiele lepiej, ale niestety nie obsluguje Exima z ktorym nie chce sie rozstac. Ma modulowa budowe i niby moglbym sam napisac support dla niego, ale Perl mnie przeraza. Niby moglby byc, ale to do konca nie to co mnie interesuje.

Innych rozwiazan nie testowalem. Moze znacie jeszcze jakies warte uwagi panele?

A co mnie interesuje? Czego wymagam od panelu? Moze wypisze kilka cech w punktach:

- modulowa budowa, proste API modulow
- conajmiej dwa tryby uzytkownikow (admin i zwykly user)
- duza elastycznosc kodu
- interface oparty na skorkach

Tak z grubsza o to mi chodzi. Zaczalem cos takiego pisac, ale jakos zaplanowanie wszystkiego mnie przerasta. Licze wiec na pomoc uczestnikow.

Chcialbym jeszcze nakreslic moja wizje choc nie jest jeszcze do konca sprecyzowana. Po pierwsze glowna czesc panelu musialaby byc jaknajmniejsza. W zasadzie sprowadzalaby sie do obslugi uzytkownikow, modulow i bazy danych. Moznaby takze uzyc Smarty coby wszystko ladnie wygladalo i grafik mogl poszalec. Aha, przewiduje, a w zasadzie mam juz zarys klasy odpowiadajacej za instalacje modulow.

Jaki jest moj najwiekszy problem?

Sposob komunikacji glownej czesci panelu z modulami i modulow pomiedzy soba. Najlepszym rozwiazaniem wydaja sie sesje. Z tym, ze wolalbym cos eleganckiego, bo rejestrowanie zmiennych i inne operacje zwiazane z sesjami dosc mocno komplikuja kod, robi sie poprostu balagan. Tak wiec myslalem nad jakas klasa, ktora by zajmowala sie tylko rejestracja zmiennych - wszystkich jakie sie jej dostarczy, a panel, moduly pobieralyby sobie z tej sesji to czego potrzebuja za pomoca metod tejze wlasnie klasy. Wtedy cala czesc wymiany danych bylaby maskowana.

Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.
Bags_Bunny
zobacz directadmin, chyba ma to co potrzebujesz, choc jest dosc dziwny i wzglednie nie tani
mcbarlo
To niestety tez nie to. Tak jak cPanel instaluje sam oprogramowanie. Ja uzywam np. Apache2 i php5, a on Apache1 i php4. Raczej degradacja oprogramowania nie wchodzi w gre. Ponadto dystrybucja Linuxa jakiej uzywam wydaje sie nie byc supportowana.
Bags_Bunny
podejrzewam ze nie byloby akurat wiekszym problemem troche mu namieszac z tym oprogramowaniem, gorzej moze byc z dystrybucja, bo w roznych sa rozne nazwy plikow i folderow i troche zasada dzialania inna
mcbarlo
Chyba jednak wole sam cos napisac. Nie musze miec jakiejs ogromnej funkcjonalnosci i wodotryskow. Generalnie chodzi mi o to zeby uzytkownicy mogli sami zarzadzac aliasmi pocztowymi, subdomenami i moze do tego jakies proste statystyki. Taki na razie mam cel, a co potem to sie bede zastanawial i rozwijal w miare wolnego czasu.

Najwazniejsza sprawa to trzon aplikacji. Musi byc na tyle elastyczny aby mogl obsluzyc bardzo roznorodne moduly, ale musi byc tez czytelny i latwy w rozwoju. Mysle, ze uzycie Smarty to bardzo dobry pomysl i rozwiazuje po czesci moj problem z przekazywaniem danych. Metoda assign() okazal sie niezwykle uzyteczna.

Na razie mam mniej wiecej okreslone zalozenia (ktore ulegaja ciaglem mutacji, ale jakies zawsze sa). Napisalem juz klasy do obslugi uzytkownikow, MySQla, Smarty. Pisza sie klasy obslugujace pliki konfiguracyjne i prosty instalator modulow.

Generalnie jak pomysle ile jeszcze zostalo do zrobienia to zaczynam sie zastanawiac czy warto, ale jesli o tym zapomne i zajme sie bierzacym pisanem to sprawia mi to cholernie duzo frajdy. smile.gif
mhs
Cytat(mcbarlo @ 2005-03-20 22:03:33)
Generalnie jak pomysle ile jeszcze zostalo do zrobienia to zaczynam sie zastanawiac czy warto, ale jesli o tym zapomne i zajme sie bierzacym pisanem to sprawia mi to cholernie duzo frajdy. smile.gif

i chyba tak powinno być smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.