Na wstepie chcialbym wszystkich serdecznie powitac jako, ze jest to moj pierwszy post na tym forum.
Prowadze maly serwer na ktorym hostuje kilka kont. Zastanawiam sie od jakiegos czasu nad jakims panelem administracyjnym. Niestety rozwiazania jakie testowalem nie odpowiadaja mi.
cPanel - ogromna kobyla, droga i nieporeczna. Robi totalne przemeblowanie w konfigach.
Webmin - tu juz o wiele lepiej, ale niestety nie obsluguje Exima z ktorym nie chce sie rozstac. Ma modulowa budowe i niby moglbym sam napisac support dla niego, ale Perl mnie przeraza. Niby moglby byc, ale to do konca nie to co mnie interesuje.
Innych rozwiazan nie testowalem. Moze znacie jeszcze jakies warte uwagi panele?
A co mnie interesuje? Czego wymagam od panelu? Moze wypisze kilka cech w punktach:
- modulowa budowa, proste API modulow
- conajmiej dwa tryby uzytkownikow (admin i zwykly user)
- duza elastycznosc kodu
- interface oparty na skorkach
Tak z grubsza o to mi chodzi. Zaczalem cos takiego pisac, ale jakos zaplanowanie wszystkiego mnie przerasta. Licze wiec na pomoc uczestnikow.
Chcialbym jeszcze nakreslic moja wizje choc nie jest jeszcze do konca sprecyzowana. Po pierwsze glowna czesc panelu musialaby byc jaknajmniejsza. W zasadzie sprowadzalaby sie do obslugi uzytkownikow, modulow i bazy danych. Moznaby takze uzyc Smarty coby wszystko ladnie wygladalo i grafik mogl poszalec. Aha, przewiduje, a w zasadzie mam juz zarys klasy odpowiadajacej za instalacje modulow.
Jaki jest moj najwiekszy problem?
Sposob komunikacji glownej czesci panelu z modulami i modulow pomiedzy soba. Najlepszym rozwiazaniem wydaja sie sesje. Z tym, ze wolalbym cos eleganckiego, bo rejestrowanie zmiennych i inne operacje zwiazane z sesjami dosc mocno komplikuja kod, robi sie poprostu balagan. Tak wiec myslalem nad jakas klasa, ktora by zajmowala sie tylko rejestracja zmiennych - wszystkich jakie sie jej dostarczy, a panel, moduly pobieralyby sobie z tej sesji to czego potrzebuja za pomoca metod tejze wlasnie klasy. Wtedy cala czesc wymiany danych bylaby maskowana.
Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.