Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Nagrywarka] Problem z danymi
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
tiraeth
Witam, piszę bo mam problem. Mianowicie jakiś rok temu (11.02.04) kupiłem nagrywarkę LITE-ON COMBO LTC48161H. Wszystko było w porządku aż do grudnia. Kupiłem sobie płytki eProformance i nagrywałem je prędkością 48X. Nie zdziwiłem się gdy wywaliło podczas kopiowania plików z CD Błąd danych CRC - płytki nie najlepsze, więc nie było żadnego problemu. Kupiłem inne - Titanium - które także siadały przy nagrywaniu prędkością 48X. One także wywalały nieszczęsny błąd danych... Ale przejdźmy do sedna. Jakieś 2 tygodnie temu kupiłem płytki DYSAN 700MB 52X (takie srebrne z zielonym paskiem) i tutaj zaczął się cyrk. Nagrywałem grę, która znajduje się na 3 płytach (nie podam tytułu) i jest problem. Pliki z płyt numer 2 i 3 przegrywają się normalnie, natomiast pliki z cd 1 nie idą.... Tzn. podczas instalacji trzeba zmianiać płyty i do momentu powtórnego umieszczenia krążka oznaczonego jako INSTALL wszystko działa dobrze. Instalator chce przegrać już prawie ostatni plik (instalator wskazuje ok. 90%) i dioda na CD-ROM'ie zaczyna bardzo szybko mrugać. Po kilku sekundach otwiera się okienko Windows'a i wyświetla: Błąd danych CRC. I w tym momencie dopada mnie złość biggrin.gif Mam ochotę wywalić CDki przez okno ale nie chcę stracić gry... Potrzebuję pomocy!!! Czego to może być wina? Sterowników ASPI, płytek czy nagrywarki?

Podaję konfigurację sprzętu:
Nagrywarka: LITE-ON COMBO LTC48161H 48x/24x/48x/16x
Płyty: Dysan CD-R 700MB 52X
System operacyjny: Windows XP Professional SP2 PL
Nagrywałem na takim kompie: Celeron 633Mhz, 128MB SDRAM, Nero 6 Express, WinXP Pro PL bez SP
Teraz siedzę na Sempron 2300+, 512MB DDR, WinXP SP2 PL

Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to proszę o odpisanie w temacie!!!
ARJ
próbowałeś nagrywać z mniejszą prędkością? może to uszkodzenie nagrywarki która przy maksymalnej prędkości gubi dane. miałem podobną rzecz tyle że na PIII 550Mhz niemogłem nagryważ z pełną prędkością bo też takie błędy wyskakiwały. spróbuj nagrać 32X i zobacz czy pomoże.
tiraeth
Na titanium nagrywałem 16X film Video-CD i na stacjonarnym odtwarzaczu nie odczytywało go sad.gif
shizo
Być może płytki są zabezpieczone przed kopiowaniem?
tiraeth
Gra którą kopiuję już była skopiowana (pirat)... a co do VCD to tworzyłem z plików JPG w Nero i nie działa na Stacjonarnym DVD sad.gif
Chewolf
Jest tyle możliwości że najlepiej jak zaniesiesz ją na przegląd do autoryzowanego serwisu. Czy gwarancja juz wygasła questionmark.gif Jeśli nie zrób to.
tiraeth
Nagrywarkę kupiłem 11.02.04 a gwarancja to 24 miesiące..... czyli wygasła miesiąc temu sad.gif
strife
Witam,

Proponuje abyś najpierw przeprowadził małą diagonostykę:
  • Sprawdź u kogoś czy działa.
  • Zmień/Przepnij taśmę.
  • Spróbuj to wypalić pod innymi programami do nagrywania płyt.
  • Sprawdź czy dzieje się tak tylko z tym danym przypadkiem.
  • Spróbuj wypalić coś innego z małą prędkością i zobacz czy jest to samo.
Ja robiłem kopię zapasową swojego czasu Simsów, które o ile się nie myle były na 3 płytach i co się okazało - ostatnia była popsuta dokładnie tak samo jak mówisz czyli Cyclical Redundancy Checking - chyba dopiero 3 próba okazała się poprawna, fakt straciłem wtedy 6 płyt, ale grę mam... Spróbuj tą płytę wypalić z dużo mniejsza prędkością czyli 8x albo nawet 4x... Co do płyt, ja u siebie w nagrywarce mialem listę płyt zalecanych do tej nagrywarki - może Ty też coś takiego masz u siebie. Nagrywasz w locie czy z dysku, bo jeśli z dysku to może przed każdym wypaleniem sprawdzić obraz danych czy jest bez błędu, i wtedy ewentualnie wypalać...

Pozdrawiam!
sztosz
A co do stacjonarnego odtwarzaacza to może po prostu nie obslugiwac nie tłoczonych płyt. Mój tylko tłoczone DVD obsługoje, i niektóre CD.
tiraeth
Spróbuję nagrać jeszcze raz na Titanium i sprawdzę na Stacjonarnym....
strife
Cytat(Tiraeth @ 2005-03-20 14:44:18)
Spróbuję nagrać jeszcze raz na Titanium i sprawdzę na Stacjonarnym....

Titanium?? Nie lepiej coś lepszego z górnej półki? Polecam Verbatim. Są dosyć drogie, ale liczy się jakość prawda?

Pozdrawiam ponownie.
tiraeth
Napiszę po raz kolejny: Nagranie na płycie Dysan tak samo nie działało, a przecież DYSAN ma dobrej jakości CD'ki biggrin.gif
sztosz
Polecam te, bo są naprawdę dobre (jezeli nie najlepsze) ,nigdy się nie zawiodłem. Puszczona na 56X muzyka (przez przypadek nie zmieniłem predkosci nagrywnia) chodzi na moim stacjonarnym odtwaraczu bez najmniejszych problemów, chociaż powinien wogole nie zobaczyć plyty

Verbatimy - te robione przez Mitsubishi

A po wiecej zapraszam na www.cdrinfo.pl tam naprawdę sie na tym znaja smile.gif
tiraeth
Jeżeli to rzeczywiście problem RAMu to już tego problemu nie będzie.... 5.03 wymieniałem kompa więc mam all nowe ..... DZIKI ZA POMOC...

@sztosz: sprawdzę na cdrinfo.pl, dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.