Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 3 divy w okreslonym ukladzie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
marian!
Prosze o pomoc. Jaki jest sposob na stworzenie strony na ktorej sa 3 divy tej samej wysokosci obok siebie (dotykajace do siebie) w sumie zajmujace 100% szerokosci strony przy zalozeniu ze srodkowy (wycentrowany) div ma stala szerokosc a boczne maja szerokosci zalezne od wielkosci okna? Bardzo, bardzo prosze o rade. Zalezy mi na tym jak najszybciej. Nawet nie wiem jak zaczac. Odwrotna sytuacja bylaby prostsza tj gdyby srodkowy mial zmienna szerokosc a boczne stala :/ ale niestety potrzebuje co innego winksmiley.jpg
Strus
Nie przychodzi mi nic innego niż użycie elementów z CSS2.1, a tego nie obsługuje IE.
Może być tak, że wszystkie są o zmiennej szerokości? bo to akurat da się bez problemu zrobić w CSS1 smile.gif
marian!
Nie moze niestety tak byc bo w srodkowej mialaby byc cala tresc a boczne to uzupelnienie smile.gif
revyag
Jeśli chodzi o taką samą wysokość divów to w zależności od układu przeglądarki różnie to interpretują. Mnie nie udało się zrobić tak żeby miały one taką samą wysokość, skorzystałem z rozwiązania zawartego na stronie http://www.alistapart.com/articles/fauxcolumns/
Problem ten oczywiście występuje tylko wtedy kiedy divy mają się dopasowywać względem siebie, gdy jeden albo drugi zwiększa swoją wysokość.
Jeśli wysokość będziesz miał ustawiną na 100% to nie ma problemu.
Co do ustawienia szerokości to chyba bez kalkulatora się nie obejdzie smile.gif. Środkowego diva ustawiasz na sztywno, no i trzeba teraz wyliczyć ile to jest procent całej szerokość strony, a potem to co zostanie po odjęciu tego rozdzielić na dwa pozostałe divy, ustawiając ich szerokość w procentach.
Strus
Cytat(revyag @ 2005-03-21 09:56:31)
Środkowego diva ustawiasz na sztywno, no i trzeba teraz wyliczyć ile to jest procent całej szerokość strony, a potem to co zostanie po odjęciu tego rozdzielić na dwa pozostałe divy, ustawiając ich szerokość w procentach.

Nie wiem czy wiesz, ale nie wszyscy mają identyczną rozdzielczość ekranu winksmiley.jpg
No chyba, że uważasz, że x% z 1280px i te same x% z 800px jest równe w przeliczeniu na px :roll2:
revyag
Rozwiązanie które podałem z pewnością nie jest błyskotliwe biggrin.gif. Nadaje się oczywiście tylko do jednej rozdzielczości. W innym wypadku trzeba także skalować szerokość środkowego diva.
wisnia
da sie wszystko sie da div+css smile.gif) nawet pod IE :]
Strus
Cytat(wisnia @ 2005-03-29 01:02:18)
da sie wszystko sie da div+css smile.gif) nawet pod IE :]

Bardzo wyczerpująco przedstawiłeś rozwiązanie. Dziękujemy winksmiley.jpg
Strus
Cytat(wisnia @ 2005-03-29 16:22:12)

Wiśnia, czytaj temat dokładniej smile.gif Takie coś to każdy może zrobić.

Marianowi nie o to chodzi :]
wisnia
sluszna uwaga:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.