Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosze o szybką pomoc z błędem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Hellsender
Jeśli ktoś zna rozwiązanie tego problemu prosze o odpowiedz!
Warning: Failed opening '' for inclusion (include_path='.;sys:/php/includes') in sys:/apache/htdocs/index.php on line 142

w katalogu includen nic nie sie znajduje moze w tym jest problem jeśli tak to co mam tam wwalić?
kszychu
Pokaż fragment kodu i zaznacz, która linia to linia 142.
bendi
Moim zdaniem w pliku index.php masz zla sciezke do includa, a komunikat sie taki pokazuje bo php poza podazaniem za sciezka poszukuje podobnej sciezki w katalogu ktory zostal ustawiony jako include_path w php.ini.

Chociaz po spojrzeniu jeszcze raz na komunikat feruje wyrok ze sciezke do includa tworzysz sobie dynamicznie gdzies w skrypcie, a w samej komendzie include jest zmienna. Niestety z nieznanego mi powodu zmiast pelnej sciezki dociera tam pusty string i stad ten blad.
Hellsender
142 linijka to jakies pierdulu a to o to chyba chodzi
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
; Paths and Directories ;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

; UNIX: "/path1:/path2"
;include_path = ".:/php/includes"
;
; Windows: "\path1;\path2"
;include_path = ".;c:\php\includes"

; NetWare
include_path = ".;sys:/php/includes"

; The root of the php pages, used only if nonempty.
doc_root =

; The directory under which php opens the script using /~usernamem used only
; if nonempty.
user_dir =

może jakieś pliki śa potrzebne w tym katalogu questionmark.gif Bto nie mam tam żadnego pliku:(

; Directory in which the loadable extensions (modules) reside.
extension_dir = sys:/php/ext

; Whether or not to enable the dl() function. The dl() function does NOT work
; properly in multithreaded servers, such as IIS or Zeus, and is automatically
; disabled on them.
enable_dl = On

Warning: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (sys:/php/sessiondata) in Unknown on line 0
nospor
Cytat
Jak znajdziesz 142 linijke to daj znac

Niegrzeczny jesteś Hellsender. Ludzie chcą ci pomóc a Ty tak do nich. Trzeba bylo do pierwszego lepszego notatnika to wrzucic i spojrzec która to 142 druga linijka. Oj bardzo leniwy jestes
Hellsender
Nieprawda glupi notatnik sie zwalil nawet mi nie pokazywal linijek przekopiowalem to wordpada i ładny sie zrobil potem do notatnika i do linijki 142 nie chce przejsc biggrin.gif A pozatym jestem Bardzo miły u dziekuje że ktoś chce mi pomoc

Czyli kawalek kodu potwierdza moja wstepna diagnoze, ze zmienna jest pusta. Sprawdz gdzie ustawiasz $body
Jackko
Cytat(Hellsender @ 2005-03-23 16:52:03)
Nieprawda glupi notatnik sie zwalil nawet mi nie pokazywal linijek przekopiowalem to wordpada i ładny sie zrobil potem do notatnika i do linijki 142 nie chce przejsc biggrin.gif A pozatym jestem Bardzo miły u dziekuje że ktoś chce mi pomoc

Najprościej byłoby sprawdzić, co jest w zmienne, którą wstawiasz, ale dodatkowo php na NetWare podczas robienia include jak się nie poda ścieżki to szuka w katalogu bieżącym o ile dobrze pamiętam, a wszelkie ścieżki, jakie się podaje, powinny być względne od miejsca, z którego są podawane, np:
-katalog1\index.php
.
.
-katalogx\plikdowsadu

To w index.php (znajdującym się w katalog1) robisz:
Kod
include "../katalogx/plikdowsadu
"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.