Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sklep internetowy i dodawanie produktow do koszyka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
voytek_nobody
Witam mam maly problem. Otoz wyglada on nastepujaca. Chcialbym zrobic sklep internetowy, w ktorym klient moglby sobie przegladac produkty i dodawac je do koszykaa na koncu byla by mozliwosc podsumowania tego. Wszystkie produkty mam w bazie mysql i mam mozliwosc ich wyswietlania z poziomu php. Istnieje jednak problem jak oprogramowac dany koszyk bo nie mam pojecia w czym prechowywac zminne.
Dzikuje z gory za odpowiedz.
Pozdrawiam nobody:)
Kuziu
Zmienne najlepiej się przechowuje w pamięci RAM =]

a co do koszyka to napisz może chociaż czego już próbowałeś co Ci się udało a czego nie wiesz ... bo jak chcesz gotowca to albo szablony albo dział PRACA
voytek_nobody
no dopra moge przechowywac zminne w url ale to jest bez sensu przy wiekszej ilosci przedmootow w koszyku.

Chodzi mi o konstrukcje takowego koszyka na jakiej zasadzie on dziala i jak sie przechowuje w nim zmienne:))
Pozdrawiam nobody:))
Leezard
a moze sesje? chyba najbardziej intuicyjny sposob przechowywania danych specyficznych dla danego uzytkownika.
albo jakas tablica w sesji, albo obiekt Koszyk
NuLL
Naj prostsza wresja
  1. <?php
  2.  
  3. //przyklad co moze byc w koszyku
  4. $produkty=array('jablka'=>'2','gruszki'=>'3','pomarancze'=>'5');
  5.  
  6. $_SESSION['koszyk']=serialize($produkty);
  7.  
  8. ?>
voytek_nobody
dzieki to mi moze pomoc:)))
Vengeance
nie zapomnij o session_start(); na poczatku skryptu ;]
Darti
Tez kiedys robilem sklep i tez mialem problem z koszykiem.
Jak to zpamietac?
Wszystkie dane w cookie - odpada bo cookie moze miec chyba tylko 4 kb MAX (albo cos kolo tego - malo w kazdym razie).
Dane w sesji? - a jak klient wlozy do koszyka ale chce dokonac zakupu jutro? tez odpada.
POST i GET - bez sensu smile.gif
Rozwiazałem to tak - ID sesji - zapamietane w cookie - dane o rzeczach w koszyku - w bazie danych.
Przy ponownej wizycie klienta mozna go ładnie powitać - witaj! wczoraj kupiłeś pralkę! Dzisiaj oferujemy proszek do prania 10% taniej!! smile.gif

Pozdrawiam
NuLL
Cytat
Dane w sesji? - a jak klient wlozy do koszyka ale chce dokonac zakupu jutro? tez odpada.

A czemu nie ? Robisz handler sesji na bazie smile.gif i dochodzimy do prawie tego samego smile.gif
Darti
Cytat(NuLL @ 2005-03-29 15:11:05)
A czemu nie ? Robisz handler sesji na bazie smile.gif i dochodzimy do prawie tego samego smile.gif

to skąd wiadomo że ten użytkownik to właśnie TEN ? jutro user bedzie mial inne sessid
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.