Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyswietlenie okreslonej liczby znakow z bazy danyc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_mk
Mam tabele w ktorej jest pole "tresc". Zawartosc tego pola jest dosyc dluga, powiedzmy ze jest w nim tresc jakiegos ogloszenia czy newsa. Co zrobic zeby wyswietlic na stronie tylko czecs zawartosci pola tresc ( np pierwsze zdanie ) questionmark.gif
strife
Witam,

Pierwsze zdanie, czyli np. do momentu postawienia kropki tak? albo do okreslonej ilosci znakow, mozna za pomocą:

substr();
strpos();

Pozdrawiam!
SongoQ
Wydaje mi sie ze autora tego posta interesowalo kwestia zwrocenia z bazy danych tekstu po tych 2 obrubkach.

Bazy danych zawieraja funkcje operujace na stringach.
Guest
Czy moglby ktos przytoczyc jakis krotki przyklad lub wskazac gdzie moge takowy znalesc bo szukam juz od dluzeszgo czasu i nie moge nic znalesc.
Amao
  1. <?
  2. mysql_connect(&#092;"host\",\"user\",\"password\");
  3. mysql_select_db(&#092;"baza\");
  4.  
  5. $zapytanie = mysql_query(&#092;"SELECT tekst FROM test\");
  6. $result = mysql_fetch_array($zapytanie);
  7.  
  8. $text = substr($result[&#092;"tekst\"],0,200); // pobiera 200 znaków od pierwszego znaku z pobranego tekstu z kolumny tekst
  9.  
  10. echo $text . &#092;"<br><br>\";
  11.  
  12. $text_pos = strpos($result[&#092;"tekst\"],\".\"); // znajdzie ci pozycje, na której występuje określony znak, czyli jak chcesz pierw
  13. ze zdanie wyświetlić do kropki to  
  14. $text = substr($result[&#092;"tekst\"],0,$text_pos);
  15.  
  16. echo $text;
  17.  
  18. ?>

A przykłady oczywiście możesz znaleźć w manualu smile.gif
SongoQ
Dla PG:

1. SELECT SUBSTR(pole1, 0, 100)
  2. FROM tabela WHERE ......

Zwraca pole1 w 100 znakach. Nie napisales o jaka baze Ci chodzi.
Gość_mk
Dziki Amao, wlaqsnie o cos takiego mi chodzilo. Mam jeszcze jedno pytanie, czy da rade zrobic tak aby mozna bylo wyswietlic wszystkie wyrazy do powiedzmy 5 spacji questionmark.gif
SongoQ
Mam pytanie dlaczego nie chcesz zrocic sobie z bazy okreslonego stringu? Tam tez mozesz takie kombinacje jak w php robic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.