yavaho
6.04.2005, 19:36:02
Jest mozliwe drukowanie prosto z serwera na drukarke tak aby strony nie pojawialy sie na monitorze tylko zostaly od razu wydrukowane?
W bazie danych mam pewne dane i chce je wydrukowac w postaci prostej tabeli. Z tym ze na kazdej kartce musi byc u gory taki sam naglowek a tekst z poszczegolnych komorek tabeli nie moze zostac podzielony na dwie kartki (komorki musza byc w calosci wydrukowane na jednaj stronie).
Oczywiscie ta tabela mogla by byc wyswietlona na ekranie i jakis maly przycisk drukuj. Tylko jak to podzielic na poszczegolne kartki A4 tak aby na kazdej byl wydrukowany naglowek?
Gdyby poszczegolne wiersze tabeli byly jednakowe to mozna by to jakos dopasowac wybierajac zawsze ta sama liczbe wierszy i przedzielajac je naglowkiem ale jak poinformowac drukarke ze wlasnie w tym miejscu jest podzial strony? Tylko ze w moim przypadku poszczegolne wiersze w tabeli beda mialy rozna wysokosc.
Wiec chodzi mi o to czy z posiomu php mozna podzielic tabele na kartki A4 i wstawic w odpowiednie miejsca podzial strony?
w sumie mozesz policzyc czy w danej tabelce wystapi znak konca linii
i na podstawie tego obliczac gdzie ma ugryzc strone
sobstel
6.04.2005, 20:31:54
moze to Ci sie przyda : CSS : pagre-break-after, page-break-before, page-break-inside
W jednej aplikacji miałem za zadanie postawione generowanie faktur i NAJLEPIEJ sprawdza się dynamiczne wygenerowanie pdf'a jeśli chodzi o wydruk, nie jest to aż tak skomplikowane...
yavaho
7.04.2005, 00:09:32
Myslalem tez o PDF bo PDF ladnie mi podzieli na poszczegolne strony dodajac na kazdej naglowek i stopke. Tylko ze klient musi miec u siebie zainstalowany AdobeReader lub podobny i musi jeszcze troche poklikać w tym programie aby wydrukowac dokument.
Chyba ze generujac dokument PDF na serwerze jest mozliwosc od raru wydrukowania tego dokumentu bez wyswietlania na ekranie?
kszychu
7.04.2005, 09:12:29
Tak sobie czytam i tak się zastanawiam, czy Ty do końca wiesz, o co pytasz? Chcesz drukować BEZPOŚREDNIO Z SERWERA? A masz drukarkę podpiętą do serwera?
A co do drukowania bez wyświetlania na ekranie, to nie ma takiej możliwości. I całe szczęście. Już widzę ten autodrukujący się spam...
Wyjście dla CIebie to zainstalować klientowi Adobe Readera i generować pdfy. I bez przesady z tym naklikaniem się; ikonka drukarki jest nie do przeoczenia ;-)
yavaho
7.04.2005, 11:57:17
Mam formularz, w ktorym klient wybiera sobie elementy, ktore zostana wydrukowane, wybiera jak maja zostac posortowane itp - jezeli wszysto przygotuje to naciska ikonke drukuj. I w tym momencie (po kliknieciu jednego przycisku) powinien otrzymać efekt koncowy - czyli w tym momencie zostanie wybrane z bazy danych to co klient sobie zaznaczyl i od razu bedzie wydrukowane. Bez "efektu kreatorka" w ktorym trzeba przchodzic przez nastepne strony i "popychac" dalej i dalej i dalej aby w koncu otrzymac efekt na papierze.
Do tej pory nie zajmowalem sie wydrukami ale widze ze chyba nie ma takiej mozliwosci i klient musi korzystac z opcji "drukuj" wbudowanej w przegladarke lub Adobe Readera ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.