akurat w dziedzinie porcjowania wynikow mi strasznie cienko idzie

mam maly problemik , gdyz kolega mi napisal skrypt porcjowania wynikow na stronie i jednak nie pasuje mi on , tzn wyswietlanie linkow do kolejnych stron nie jest dla mnie wygodne
jak przerobic ten kod aby bylo proste porcjowanie wynikow aby linki nawigacyjne wyswietlaly sie mniej wiecej tak :
<<poprzednia nastepna>>
a wyswietla sie w ten sposob:
1-5 6-10 11-15
oto kod
<?php //wyswietlanie linkow do stron z towarami $query2 = $queryTowary . ';'; $query2 = ereg_replace (\" id_towaru, nazwa_towaru, cena_eu, id_kategorii, dostepnosc, krotki_opis, i
d ntyfikator, nowosc, promocja,\", \"\", $query2); $result2 = mysql_query($query2) or die(\"zapytanie: ' $query2 ' zakonczone niepowodzeniem\"); $ilosc_towarow = mysql_fetch_row($result2); for ($i=0; $i<$ilosc_towarow[0]; $i += $ilosc_towarow_na_stronie ){ $j = $i + 1; $k = $i + $ilosc_towarow_na_stronie; if ($k > $ilosc_towarow[0]) {$k = $ilosc_towarow[0];} if ($i == $start) {?> <?php }//koniec if else{ ?> <a href=\"index.php?action=SzukanieWynik&start=<?php echo $i ?>&queryTowary=<?php echo base64_encode($queryTowary) ?>\"> <?php }//koniec else }//koniec for ?>