Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Globalizacja funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mcbarlo
Czy istnieje sposob na zglobalizowanie jakiejs funkcji? Chodzi mi o to, ze dana funkcja jest mi potrzebna w prawie wszystkich skryptach, a inlude'owanie jej wszedzie jest dosyc klopotliwe.

Generalnie chodzi mi o to zeby ta funkcja byla dostepna tak jak kazda inna funkcja standardowa php.
M4chu
napisz ja w c++ i dodaj do bibliotek php smile.gif
W pewnym sensie juz odpowiedziales sobie na pytanie. W kazdym skrypcie includujesz np plik header.php (czlyli to co jest potrzebne w kazdym skrypcie - rozpoczecie sesji, uwierzytelnienie uzytkownika, nawiazanie polaczenia z baza danych itp itd) a w nim albo bezprosrednio albo poprzez kolejnego include'a ladujesz ta funkcje.
mcbarlo
Problem polega na tym, ze ta funkcja sprawdza glebokosc pliku w sciezce i generuje odpowiednia liczbe "../". Include'owanie pliku z ta funkcja jest troche bez sensu, bo i tak recznie bede musial podac glebokosc> No, ale jak nie ma innego sposobu to zostane przy tym. Moze jest juz taka funkcja w php, bo w zasadzie to nie szukalem. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.