Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: hmmm co to jest to 666!?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
_Mateo
Witajcie!
Piszę tutaj, bo po prostu już nie wiem gdzie - często na koszulkach i naszywkach widnieje napis pisany czcionką Metallici 'Radio Maryja' - możek tosć kojaży. ale tam jest cos jeszcze - 666 mhz. Bardzo mnie nurtuje jedna rzecz - co to do licha jest to 666? przeciez takiej czestoloiwosci nie ma, pytałem dzisiaj księdza na religii - dostałem uwage. Pytam rodziców - mówią że nie wiedzą. Co jest nie tak z tym 666? Ponoć 777 to liczby boga - przez mysl mi przeszła opcja ze to sa liczby szatana albo cos na ten deseń. Wiem, że to raczej nie odpowiednie miejsce zeby zadawac takie pytania, ale w koncu HydePark, czyli rozmwy bez ograniczeń...
Z góry dzięki za odpowiedź.
DeyV
666 - jest to numer besti, zapisany w Bibli, w księdze Apokalispy (Objawienia)
Czyli skojarzenie że to sa liczby szatana, jest jak najbardziej poprawne.
_Mateo
dzięki piękne smile.gif tylko szkoda, ze dostałem tę uwagę... smile.gif
Michał2000
Ale za spytanie co znaczy 666 dostac uwage... LOL
_Mateo
ale po ksiedzu odrazu widac ze cos z nim nie tak :/ on jest jednym z tych, ktorzy nie sa kapłanami z powołania, tylko dla kasy... (bez urazy dla mojego szanoiwnego księdza) smile.gif jest pseudokibicem zagłębia, klnie na lekcji, nie chodzi w sułtannie.. i wiele więcej smile.gif
rachwal
Osobiscie, jedyne skojarzenie jakie powinno wszystkim Wam przyjsc na mysl to, 666 => prawa zapisu i odczytu dla usera, grupy i reszty (oczywscie w *nixowym VFS) winksmiley.jpg
bela
Cytat(rachwal @ 2005-04-12 20:43:50)
Osobiscie, jedyne skojarzenie jakie powinno wszystkim Wam przyjsc na mysl to, 666 => prawa zapisu i odczytu dla usera, grupy i reszty (oczywscie w *nixowym VFS) winksmiley.jpg

E tam, mi 666 kojarzy się z belą biggrin.gif
Ace
666 kojazy ci sie z bela, a 666 kojazy sie tez z szatanem, co z tej rownosci wynika bela=szatan ? tongue.gif

nie no zart oczywiscie...
SongoQ
Jeden user odpowiedzial zgodnie z tematem heheh 666 - uprawnienia.

A tak na powaznie to troszeczke nie to forum i wiezdzamy na sprawy religijne i interpretacje bibli:

Apokalipsa Św Jana rozdzial 13 koncowe wersy:

Cytat
kto nie ma znamienia - imienia Bestii lub liczby jej imienia. 18 Tu jest [potrzebna] mądrość. Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba ta bowiem człowieka. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć.

Kiedys rozmawialem na ten temat z ksiedzem i powiedzial ze sa 2 wyjasnienia tego: 1 tak jak to sie pojawilo na forum 666 - liczby przeciwne, niedoskonale - symbolizujace cos zlego - pasuje definicja. Moze przytocze tekst z jednego z serwisow:

Cytat
szóstka, jako niedopełniona siódemka, jest symbolem niedoskonałości. Wcieloną więc (przez wyrażenie tej samej liczby w jednostkach, dziesiątkach i setkach) niedoskonałością jest ziemski Antychryst, władca - uzurpator. Tłumaczenie to ma ciekawą analogię: w apokryficznych Księgach Sybilińskich ręka chrześcijańska nazwała Chrystusa symbolem 888, składającym się z trzech symboli doskonałości nieskończonej (7 +1). Prób aktualizowania liczby Bestii aż po dobę ostatnią wciąż nie brak. Ale nie tędy prowadzi droga do prawdziwego odczytania sensu Apokalipsy (patrz KP, s.643)

2 wyjasnienie, tez to samo znalazlem w tym serwisie, no troszeczke moze inaczej pisze ale wskazuje na tego samego czlowieka, moze tez wkleje teks jaki byl na stronie:

Cytat
Przeliczenie - to tyle co rozszyfrowanie modnej w starożytności gematrii, czyli izopsefii. Polegała ona na podsumowaniu wartości liczbowej poszczególnych głosek alfabetu, składających się na czyjeś imię. U Hebrajczyków i Greków litery alfabetu traktowano też jako cyfry, pierwszych dziesięć liter odpowiadało wartościom od l do 10, następne odpowiednio 20, 30, 40 itd. Tutaj autor każe dokonać odwrotnego działania: z danej sumy odczytać jej składniki sensowne. Człowiekiem, o którego tu chodzi, jest zraniona głowa (13,3.14), czyli jeden z władców, utożsamiany jakoś z całą Bestią. Prób przeliczenia cyfry 666 zna historia egzegezy bez liku. Najbliższe prawdy zdaje się być odczytanie: CEZAR NERON. Gdy się ten tytuł napisze spółgłoskami hebrajskimi i nada im wartość liczbową, stosowaną przez Hebrajczyków, suma cyfr wówczas się zgadza. Ukrycie w ten sposób imienia prześladowcy, które mógł lektor wyjawić wiernym na zgromadzeniu liturgicznym, było środkiem bezpieczeństwa w razie znalezienia tekstu przez pretorianów

I teraz jest taki problem jak to samemu zinterpretowac, o co chodzilo autorowi, kiedys myslalem o wyjasnieniu tego, ale wiekszosci ksiezy poprostu nas zignoruje.

Odnosnie o wykorzystaniu 666 w muzyce, troszeczke scena metalowa kojarzy sie z takimi rzeczami, kilka zespolow poruszylo ten temat i "mroczna muza" ewoluowala w tym kierunku. Mozna smialo powiedziec ze oprocz tej wspanialej muzy jest wiele nieraz zbednych elementow kojarzacych sie z satanizmem, to jest tak jak z np pop, czy disko zamiast pan krecocych pupami mamy czarny kolor, symbole, duzo motywow religijnych niezrozumialych dla ludzi z poza kregu zainteresowania.
_Mateo
no cóż, wielkie dzieki za wyjaśnienie - ale troche wyrozumiałości w podstawówce to ten ksiądz mogl wykazac... wszak po to tam jest, zeby mnie uczyc... laugh.gif
adam2adam1
A to jeszcze na 666 stronie 4 cześci harrego pottera jest opis czarnej mszy smile.gif

I jak mnie cieszy, że mam religie ze świecką osobą a szkoła mieści sie przy kościele.
BzikOS
Miliony satanistów oszukanych!! aaevil.gif
Speedy
A tam od razu szatan tongue.gif .
Słyszeliście o Doktrynie Lucyfera ? Nie szerzmy zła, tylko nieśmy światło i oświecajmy nieoświeconych laugh.gif .
A podobno pierwsi sataniści byli najwybitniejszymi naukowcami aaevil.gif .
kowal1122
karzdy wyznaje co innego aaevil.gif (jestem katolikiem:p)
hwao
Temat wyczerpany i zchodzi na zly tor, zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.