Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eksport bazy do excela
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pc5
Witam!
Mam parę prostych pytanek.

1. Czy da się wyeksportować bazę danych do excela? Powiedzmy mam jakąś bazę telefonów, teraz chcę mieć pełny spis w excelu i później możliwość drukowania. Czy to się da zrobić?

2. Czy da się zrobić coś takiego w drugą stronę, tzn. z arkuszu excela do bazy przerzucić informacje. Oczywiście zakładam tutaj że w arkuszu wszystko będzie odpowiednio "poukładane".

3. Jeżeli da się to zrobić, prosiłbym o ocenę trudności wykonania takiej rzeczy. Żeby uściślić w skali 1-10 i zakłóżmy że mam prostą książkę telefoniczną.

Jeżeli ktoś podzieli się doświadczeniami na ten temat będę wdzięczny. Każda porada jest cenna.

Z góry ślicznie dziękuję.
SamoChwała
Musisz użyć opcji export - import np. w phpMyAdmin. Tutorial phpMyAdmin'a znajdziesz tu: Tutorial phpMyAdmin
pc5
Eksport w pma to wiadoma sprawa, działa nawet jako tako. A co z importem do bazy? Czy można zaimportować z formatu obsługiwanego przez Excela? Wybraźcie sobie też taką rzecz, co jakiś czas eksportujecie dane z bazy do excela, cały sformatowany wcześniej dokumnet jest tworzony od nowa, całe nasze kosmetyczne ubarwienie arkusza przepada... ale może takie są tego koszty. Jakieś inne pomysły? Wcześniejsze pytania są wciąż akutalne.
Pozdrawiam.
jedrus4
Cytat(pc5 @ 2005-04-12 20:59:28)
Czy można zaimportować z formatu obsługiwanego przez Excela?

Mozna. W Excelu da sie tworzyc pliki CSV - kolejne rekordy oddzielone przecinkami. Mozesz sobie nawet skrypt napisac (chocby w php), ktory odpowiednio sformatuje Ci dane do konkretnej bazy (bo nie piszesz o ktora chodzi)
nocnyMark()
pc5, ostatnio tez mialem taki problem

co do exportu do plikow xls
odpowiedz znalazlem tutaj:
http://php5.pl/bazy_danych/generowanie_obr...staci_pliku_xls
plusem w tej metodzie jest to ze dane wyjsciowe, ktore wrzucasz do pliku excela, mozesz formatowac w tabele bezposrednio kodem html (kolory ramek, wielkosci, odstepy, zlaczenia, itp), jak przeanalizujesz kod skryptu ktory jest na tej stronie to zobaczysz jakie to banalne

jezeli chodzi o import, to jest takze na tej stronie rozwiazanie,
dokladnie to tutaj:
http://php5.pl/php/odczytywanie_plikow_xls...technologii_com

ale jego jeszcze nie sprawdzalem
patrzac po kodzie, otrzymujesz dane z pliku excela w postaci tabeli w htmlu
a to juz tylko krok od importu do bazy

powodzenia
pc5
dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.