Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z polaczeniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
tresor84
witam wszystkich ktozy czytaja badz opowiadaja na moj problem smile.gif

a jest on nastepujacy jakis tydzien temu zrobilem stronke z rejestracja i logowaniem. Wszystko bylo dobrze i wspaniale znajomi testowali i bylo git az tu nagle klops teraz jak chce sie laczyc z baza wyskakuje komunikat

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Host ' ..............................' is not allowed to connect to this MySQL server in C:\webserver\stronka\login.php on line 14

wszystko przez to ze ludzie nie mogli sie logowac jak mialem wszystko w ustawieniach na locahosta i pozmienialem na moj adres IP 62..... podajac port 80

- i teraz pytanie czy laczac sie z baza danych to trzeba gdzies napisac ze przez inny port ? i czy przez inny port ?

stronka jest na moim kompie i jest widzialna w necie jak mam poustawiane na moje IP wiec problem bedzie z baza danych, ale jaki ?

phpmyadmin z ustawieniami na IP 62..... nie przyjmuje mojego hasla roota to jakas paranoja

dodam ze podawalem moje IP w plikach:
/phpmyadmin/config.inc.php
/apache/conf/httpd.conf
/windorws/my.ini

P O M O C Y

dodam ze mam Apache/2.0.53 (Win32) php/5.0.5-dev mysql4..
bigZbig
Jesli strona znajduje sie na tym samym serwerze co baza mysql to w parametrach polaczenia mozesz spokojnie ustawic localhost. I nie ma w tym wypadku znaczenia czy ty sie laczysz ze strona ze swojego kompa czy z jakiegos innego. Wazne aby serwer www byl widoczny w sieci. Do mysqla wystarczy dostep z poziomu localhosta.

Jesli chcialbys ustawic polaczenie z mysql z jakiegos zewnetrznego serwera to musisz wybranemu uzytkownikowi w mysql nadac odpowiednie uprawnienia. Jednak w twoim przypadku to zupelnie niepotrzebne.
SamoChwała
A najważniejsze: Musisz mieć stałe IP!!!
tresor84
Dzieki BigZBig juz naprawiam i sie zobaczy smile.gif)) wlasnie mi cos sie tak zdawalo smile.gif
AxZx
nie musisz miec stalego ip, mozesz miec dynamicznie przypisywane i skorzystac z uslugi no-ip smile.gifb
tresor84
wiec zrobilem jak bigzbig mowil i nic z tego

zmienilem w my.ini w windowsie z ip na 127.0.0.1 i ten sam blad
juz nie moge, same problemy

moze jakies inne pliki jeszcze trzeba pozmieniac?questionmark.gif

ale jezeli zmieniam wszystko na locala to jezeli ktos bedzie chcial sie zalogowac albo zarejestrowac to ma sie w skrypcie odwlowywac do locala?

np mysql_connect( "localhost", "root", "******" );

jak tak pozmienialem to wszystko gra ale u mnie sad.gif

a jak zmieniam w skrypcie logowania na 62.21.... to dupa sad.gif
AxZx
nie no w skryptach umieszczonych na twoim serwerze tam gdzie masz mysql powinienec laczyc sie z localhost
nie wazne czy wchodzi inni uzytkownik z innego kompa
SamoChwała
Cytat(AxZx @ 2005-04-20 09:30:13)
nie musisz miec stalego ip, mozesz miec dynamicznie przypisywane i skorzystac z uslugi no-ip smile.gifb

Musi być stałe IP i jeśli go nie masz to właśnie korzystasz z no-ip w celu przypisania "sztucznego" IP. które w tym momencie jest Twoim stałym IP.
pc5
A ja dodam ze swojej strony że przy zmianie serwera z starszą wersją MySql (3.23) na wyższy (4.xx bodajże) przestało mi działać połączenie z bazą danych tworzone tylko raz przy stronie logowania. Obecnie na każdej stronie łączę się z bazą. Pisałem o tym w jednym z tematów. Może nie wnosi to wiele do dyskusji, ale zawsze może pomóc.
Pozdr.
tresor84
dziekowka za wszystkie posty, sprawa sie rozwiazala smile.gif ip stale wiec dziwilo mnie ale okazalo sie ze jednak blad w konfiguracji

jeszcze raz dzieki za poswiecony czas pozdro all smile.gif

aha napiszcie mi jak zamknac temat questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.