Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 22:22:22 01.01.05 - 21:12:02 24.12.04
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tresor84
witam wszystkich goraco i zapraszam oswieconych do odpisywania smile.gif

problem jest nastepujacy

mam logowanie razem z czasem zalogowania i wylogowania w mysql zapisane

i teraz chcialbym zrobic licznik jak dlugo dany login byl zalogowany wogole smile.gif
zalezy mi na prostocie i zeby login mogl za kazdym odswierzeniem strony (niestety bo to php) widziec rosnacy czas swojego pobytu

ma ktos jakis genialny pomysl?

chodzi mi dokladniej o odejmowanie od np.
22:22:22 01.01.05 - 21:12:02 24.12.04 = zmienna smile.gif

mam rowniez duza nadzieje ze jest to mozliwe w php

szukalem na forum ale niestety wszystko jest pokrecone i kazdy ma swoje sposoby ale zeby jednoczesnie odejmowac date i godzine to jeszcze nie widzialem smile.gif

z gory dziekuje za pomoc
dzialam na apachu php5 i mysql
pozdrawiam
maker
nie lepiej zapisywac date w sekundach ?time()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
tresor84
no i wlasnie o taki genialny posmysl chodzilo smile.gif dzieki

a jakby zrobic np do jakiejs daty i godziny dodac np 1 dzien 13 godzin 4 minuty i 10 sekund?
NuLL
time()+10+4*60+13*60*60+1*24*60*60
sobstel
przy takich operacjach bardzo przydatna jest funkcja strtotime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
pearl1985
Gorąco polecam zainteresowanie się funkcją date i mktime. W połączeniu tych dwóch funkcji można zdziałać bardzo dużo a dodając przed fukcją gm będzie generowany czas greenwitch. Po rosztę odsyłam do manuala.

Pozdrawiam.
tresor84
apropo nulla to rozumiem ze to sa sekundy jakies ale jak to obrocic na konkretna date i godzine chodzi o wynik smile.gif

a apropo perla to szperalem i szukalem ale jakos nic nie wychodzi

ok dzieki panowie jednak manual ma swoja moc <lol>

Kod
echo date ("H:i:s m-d-Y", mktime ($godzina,$minuta,$sekunda+$zmienna,$miesiac,$dzien,$rok));

dzieki wszystkim
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.