Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z curl
Forum PHP.pl > Forum > PHP
simmons
ups, no tak, teraz juz wiem ze jest jednokierunkow... no szkoda...

nic, to w takim razie z innej beczki:
czy ktos z was uzywal moze opcji CURLa? od jakiej wersji sa one dostepne?
mam v.4.0.5 i przy wykonywaniu skryptu wyskakuje blad dla curl_init()
why?
KaMeLeOn
Ale jaki błąd?
simmons
Call to undefined function: curl_init()
Jabol
zprawdź[php:1:743de25e3d]<?php
print_r(get_loaded_extensions());
?>[/php:1:743de25e3d]Sprawdź czy masz curl'a załadowanego, jeżeli nie to[php:1:743de25e3d]<?php
dl('php_curl.dll/so');//czy jakoś tak
?>[/php:1:743de25e3d]

Przeniosłem temat bo zrobił sie offtopic
simmons
dl() is not supported in multithreaded Web servers - use extension statements in your php.ini
Jabol
więc musisz odkomentować ';' przed ;extension=php_curl.dll/so, żeby ci się ładowały przy starcie serwera (oczywiście musisz serwer zrestartować!).
simmons
ech, chyba jakis ciemny jestem...

odkomentowalem extension=php_curl.dll, przeladowalem Apacza i ten sam blad:

Call to undefined function: curl_init()
Jabol
a jaki masz os?
simmons
w2000
Jabol
to sprawdz w katalogu extensions czy masz tego dll'a. Jeżeli tak to może jest to po prostu rozszeżenie źle działające na win, jak np mcrypt, który nie znał u mnie funkji mcrypt_crypt_deinit, czy coś takiego, mimo, że reszte robił całkiem nieźle. Spróbuj na linuxie.
simmons
hmm, to bedzie trudne z tym linuxem...
ale wielkie dzieki za pomoc!

zobacze moze jak wykupie jakis powazny serwer z PHP4 i puszcze na nim tego Curl'a to pojdzie....
a szkoda bo to fundamentalna sprawa w tym co pisze...
simmons
dziwne, jak odkomentuje inne dll'e to i tak ich nie mam... moze qrna cos zle robie??

Array ( [0] => standard [1] => bcmath [2] => Calendar [3] => com [4] => variant [5] => ftp [6] => mysql [7] => odbc [8] => pcre [9] => session [10] => xml [11] => wddx [12] => gd [13] => zlib [14] => Zend Optimizer [15] => apache ) nie mam tych co odkomentowalem, zawsze to samo mi pokazuje...
Jabol
hmm, czasami php.ini jest w paru miejscach, więc zrób przeszukiwanie systemu.
simmons
mam tylko te pliki ini:
php.ini-dist
php.ini-optimized
Jabol
i rzadnych innych? ja po instalacji php miałem chyba 3, Jeden w c:windows, drugi w c:winnt a trzeciw c:php
DeyV
Cytat
Note to Win32 Users: In order to enable this module on a Windows environment, you must copy libeay32.dll and ssleay32.dll from the DLL folder of the php/Win32 binary package to the SYSTEM32 folder of your windows machine. (Ex: C:WINNTSYSTEM32 or C:WINDOWSSYSTEM32)
simmons
no fakt, przeoczylem /winnt

byl tam php.ini smile.gif

ale to nie koniec, po odpaleniu apacza nie odnalazl dll'ow:
libeay32.dll msvcr70.dll ssleay32.dll, ktore musialem poszukac na twardym i zgrac mu do katalogu apacza...
teraz skrypt sie odpalil!! smile.gif

dzieki!

ale nie jestem pewny czy dziala....
tzn czy dziala prawidlowo... wg tego co wiem to curl powinien uruchomic komende (w moim wypadku CURLOPT_URL) w osobnym thread, a okazalo sie ze przegladarka odpalila mi strone z komenda curl ale w miejscu gdzie byla ta komenda wstawila sie strona do ktorej skierowany byl CURL... tak ma byc?

[nie wiem czy ktos zrozumial todlugie zdanie heh]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.