Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Systemy liczb
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tsiru
Witam !
Mam do was 2 pytania.
1) Jak można łatwo przeliczyć liczby w systemie dziesiętnym na system binarny i odwrotnie ?
2) Jeżeli liczba jest przeliczona na system binarny, np. 01101110, to jak sprawdzić czy drug± lub inn± cyfr± jest 0 czy 1 ?
Dzięki z góry za pomoc exclamation.gif
SongoQ
Ad 1. bindec http://pl.php.net/manual/pl/function.bindec.php

Ad 2. Nie zrozumialem o co Ci chodzi
Tsiru
Dzięki za linka !
Jeżeli chodzi o drugie to:
Jeżeli mam przeliczon± liczbe, np 00100101. to pierwsz± cyfr± jest 0, drug± 0, trzeci± 1, czwart± 0 itd. I chodzi mi o to, żeby skrypt sam sprawdzał, co jest pierwsz±, drug±, trzeci± i kolejn± liczb±.
SongoQ
Mozesz to potraktowac jako string i wtedy index jest elementem czyli 1 lub 0.
dr_bonzo
Binarna liczbe trzymasz jako stringa ( nie pominiesz wtedy poczatkowych zer) i teraz:
$liczba_binarna = '0001010101';
$liczba_binarna[ 0 ] = '0';
$liczba_binarna[ strlen( $liczba_binarna ) - 1 ] = '1'; // ost. cyfra
Tsiru
Dzięki za pomoc !
rogrog
Tsiru - myslisz pojęcia cyfry i liczby dlatego ciężko Cię było zrozumieć
sobstel
Cytat(SongoQ @ 2005-05-12 17:07:09)

mozna takze uzyc funkcji base_convert" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ktora moze sie przyda przy konwersji takze na inne systemy liczbowe
Tsiru
Nie myle pojęć
Cyfry to : 0,1,2,3,4,5,6,7,8 i 9, natomiast liczby składaj± się z jednej lub większej ilo¶ci cyfr.
dr_bonzo
Raz sie pomyliles:
Cytat
Jeżeli mam przeliczon± liczbe, np 00100101. to pierwsz± cyfr± jest 0, drug± 0, trzeci± 1, czwart± 0 itd. I chodzi mi o to, żeby skrypt sam sprawdzał, co jest pierwsz±, drug±, trzeci± i kolejn± liczb±.

tongue.gif
Tsiru
literówka tongue.gif już mi się mieszały cyfry z liczbami winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.