Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z divxami...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Volume
Mój problem tyczy sie tylko tych filmow ktore sa obslugiwane przez DivXy i Xvidy - wszystkie inne formaty chodz bardzo dobrze a te zawsze zazynaja...

Mam vante tnt2 16 mb, 288 mb ram, Celeron 450 i albo te filmy zazynaja albo spoznia sie glos - praktycznie nawet na sile nie da sie ogladac...

Testowalem setki kodekow i jedynie starsze filmy jeszcze te ktore chodza na divx 3-4 chodza w miare przyzwoicie natomiast te ktore wymagaja juz divx 5.x czy jakiekolwiek Xvidy - zazynaja..... na mplayerze na linuxie -jest troche lepiej - ale rowniez sie spoznia glos, na windowsie mplayer nie chce sie uruchomic (ten pod wina)..

Wiem, ze ludziom na gorszym sprzecie duzo lepiej te filmy chodza u mnie zawsze tak mulą.

Moze ktos z was jeszcze cos mi doradzi.. moze to wina moich sterownikow do karty grficznej? Inatsaluje jakies standardowe nvidii - 30.82_win9x - najstarsze jakie mam, choc moze lepsze by byly standardowe dla Vanty - ale niestety nie moge ich odszukac w necie,a plyta gdzies przepadla... A i tak nie mam pewnosci czy to ich wina.
yavaho
Riva tnt2 vanta - chyba to jest karta na PCI? a wiec bardzo mala przepustowosc.
Pewnego czasu zostalem bez karty graficznej (AGP) i bylem zmuszony uzywac przez jakies 3 miechy pozyczane karty PCI i tez nie dalo sie normalnie ogladnac filmu na zadnej z nich (procek 1.4GB; 512MB ram; dysk UDMA100) pomagalo jedynie ustawienie mniejszej ilosci kolorow na karcie.
Co do sterów do karty to najnowsze detonatory do GeForce w dalszym ciagu sa kompatybilne z najstarszymi Rivami.
Sa tez takie kodeki DivX w ktorych jest suwak, ktorym mozna zmniejszyc obciazenie CPU kosztem jakosci filmu.
Jezeli w malutkim okienku filmy chodza o wiele plynniej niz w duzym to znaczy ze masz za slaba grafike. Jezeli wielkosc okna nie wplywa na jakosc filmu to moze to byc juz sprawa malej wyajnosc systemu - czyli niska magistrala plyty glownej 66MHz lub mala wydajnosc dysku (UDMA33 lub nizszy)
Volume
Karta jest pod AGP chyba 2x, no i wlasnie jest tak, ze nie ma roznicy czy jest w malym oknie czy na calosci powiekszone - zawsze tak samo chodzi..
Cytat
czyli niska magistrala plyty glownej 66MHz
cos mi sie wydaje, ze tu o to moze chodzic, nie sadzilem ze plyta glowna moze cos do tego miec, ale jednak pamietam, ze to byla jakas taniocha z tej plyty..
Pigula
a wedlug mnie to masz procka do wymiany bo jak ja mialem pIII 450 i 128ramu plus rive tnt2 to mialem to samo a jak wsadzilem 600 to juz problem znikl. co do sterownikow do karty to najnowsze nie sa najlepsze najbardziej optymalne sa te co wychodzil w czasach jej swietnosci i troszke po bo najnowsze sa zgodne i osluguja karte ale wcale nie sa dla niej optymalne. mozesz zawsze probowac jakies kodeki czyszczenie dysku ograniczanie procesu i zabawe systemem ale zadowalajacego efektu nie musisz otrzymac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.