Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
camelx
Mam problem, chcę ułożyć listę osób w kolejności alfabetycznej (wg. imienia). Mam takie zapytanie:
  1. SELECT *
  2. FROM kl_students ORDER BY imie
Wszysko było by dobrze, ale pojawił sie problem z kolegą o imieniu Łukasz. Jego imię zaczyna się od "polskiej' litery i jest on wyświetlany na początku listy. Co zrobić, żeby lista była sortowana poprawnie (tzn. Ł powinno być po L) questionmark.gif
Kamis
Nie znam się na MySQL tylko na PostgreSQL :] ale może masz jakoś źle ustawione kodowanie bazy?
Przy tworzeniu jej powinieneś podać "Latin2"... coś takiego:

1. CREATE DATABASE mojabaza
  2. WITH OWNER = adminbazy
  3. ENCODING = 'LATIN2'

W tedy przy zapisywaniu do bazy masz od razu: ""iso-8859-2".
Poza tym... wiem, że ten temat był poruszany... poszukaj dobrze :|
SongoQ
@Kamis w Postgresie to nie zalezy od kodowania tylko konfiguracji jezyka sortowania.

A tak po za tematem nie mozesz pisac ze sie znasz na czyms, bo zawsze znajdzie sie ktos to udowodni Ci ze tak nie jest.
Kamis
Może inaczej :| Bardziej znam PostgreSQL niż na MySQL (znajomość prawie zerowa... nie licząc podstawowej składni SQL) dlatego tak napisałem. SongoQ sorry, ale tego posta pisałem o godzinie 2:30... więc to była pomyłka w zdaniu :/ Wszystkich urażonych moją wypowiedzią... serdecznie przepraszam sad.gif Napisałem co wiedziałem... myśląc, że to pomoże.
camelx
Ja też nie znam się za bardzo na MySQL'u. Moge jedynie powiedzie, że w mojej bazie jest System porównań: latin1_swedish_ci... Czy jeśli zmienię na jakiś inny to coś pomoże questionmark.gif Jeśli tak to n jaki ?
A może da się to jakoś inaczej załatwić questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.