Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Christopher Cosentino "PHP to jest proste"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
stania
Jestem posiadaczem tej książki, prubuje się coś z niej nauczyć. Co o niej sądzicie zauwazyłem kilka dziwnych rzeczy np książka uczy w dziwny sposób if-ować np:
Kod
if (isset ($submit)) :
// zrób coś
else:
// wydrukuj formularz
endif;

gdy z tego co mi wiadomo to powinno bo wyglądać
Kod
if (isset ($submit)) {
// zrób coś
} else: {
// wydrukuj formularz
}

Takich dziwnych zapisów jest kilka.
Prosze o wypowiedzi o książce
militis
if..endif syntax
The `alternative' way to write if/elseif/else statements, using if(); elseif(); else; endif; cannot be efficiently implemented without adding a large amount of complexity to the 3.0 parser. Because of this, the syntax has been changed: Przykład D-5. Migration: old if..endif syntax
Kod
if ($foo);
    echo "yep\n";
elseif ($bar);
    echo "almost\n";
else;
    echo "nope\n";
endif;

Przykład D-6. Migration: new if..endif syntax
Kod
if ($foo):
    echo "yep\n";
elseif ($bar):
    echo "almost\n";
else:
    echo "nope\n";
endif;

Notice that the semicolons have been replaced by colons in all statements but the one terminating the expression (endif).
sobstel
mysle ze ksiazka jest dobra gdy ktos zaczyna od zera, ale ma juz swoje lata, wiec niektore kiedys powszechnie stosowane elementy moga sie tam wciaz przewijac.
SongoQ
@sopel Ten zapis jest jak najbardziej wlasciwy, to jak to zapisujesz to jest tylko styl.

Styl najczesciej stosowany przez PHPowcow:

if() {
..........
}

To jest styl K&R, pochodzi od od nazwisko Kerninghan oraz Ritchie, autorów książki "Programowanie w języku C", w której jest, oczywiście stosowany właśnie ten styl.

styl ktory ty podales to styl BSD.

Wiecej informacji napisalem na wiki: http://wiki.php.pl/index.php/Style_programowania

Np w javie stosuje sie K&R a np M$ stosuje BSD i chyba wszystkie srodowiska automatycznie formatuja pod ten wlasnie styl. To jest kwestia umowna i stosowana w grupie. Latwiej jest sie odnalezc. To tak ja przedrostki w zmiennych i styl nazewnictwa, komentarze.
sobstel
Cytat(SongoQ @ 2005-06-02 11:25:26)
@sopel Ten zapis jest jak najbardziej wlasciwy, to jak to zapisujesz to jest tylko styl.

wiem, ze jest wlasciwy, ale obecnie juz rzadko stosowany. do tego (teraz juz nie przytocze linka) pamietam, ze czytalem gdzies ze nei jest zalecany. niestety powodo tez juz nie przytocze (bylo to dawno temu) i nie wiem czy autorom tego stwierdzenia chodzilo tylko o popularnosc i konwencje kodowania
SongoQ
@sopel
Cytat
wiem, ze jest wlasciwy, ale obecnie juz rzadko stosowany.

Oj nie wiem czy coraz zarziej stosowany, moze w php i javie malo stosowany, ale w innych jezykach jak najbardziej. To jaki styl jezyka wykorzystujesz jest narzucony przez srodowisko lub firme w jakim standardzie uzywa lub w pojedynczych przypadkach wywodzi sie to z ksiazek.

Tak czy inaczej nie mozna mowic ze cos jest nie uzywane a cos nie, kwestia umowna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.