Kamis
8.06.2005, 23:51:26
Ostatnio zastanawiałem się nad stworzeniem jakiejś uniwersalnej umowy, którą można by uzupełniać w zależności od zlecenia.
Często jest tak, że robiąc jakiś projekt (stronę www na zlecenie) nagle dowiadujemy się, że ma wyglądać inaczej, trzeba coś zmienić. Przyjemność takich zmian jest zależna od postępu tego co zrobiliśmy i powina czasami wiązać się z kosztami (jeśli zmiany są znaczące).
Inwestor i wykonawca powinni się nawzajem szanować.
Dlatego padają pytania :
a ) Jak może wyglądać taka umowa (co ma zawierać)
b ) Czy da się ustalić stopnie wykonania projektu i powiązać to z kosztami? Np. Inwestor wpada na pomysł wycofania się z projektu a została zrobiona już początkowa faza realizacji - struktura strony. Pociąga to za sobą koszty: X% z całej ustalonej sumy. X = ?
c ) Zaliczki procentowa wielkość.
Myślę, że temat jest ciekawy. Czekam na Wasze wypowiedzi.
hwao
10.06.2005, 21:26:34
Mysle ze zaliczka powinna jaks byc i raczej nie bedzie "problemów"
Kamis
11.06.2005, 01:02:19
No właśnie też mi się tak wydaje... ale czy pisać jakąś taką bardziej formalną umowę ? Jeśli tak to jak mogła by wyglądać ? Jaka mogła by być procentowa wielkość tej zaliczki? :|
Może po prostu pozostać na zaliczkach a słownie umówić się ile i za co będą. Tylko z tym też można wpaść w jakieś błędne nie jasne koło jeśli będzie wiele różnych zmian... więc trzeba by było mieć coś na papierze :|
Jestem ciekaw dlaczego tak mało osób się wypowiada na ten temat :/
CyklOP
11.06.2005, 09:48:50
Pewnie dlatego, że temat jest trudny i tylko część osób podpisuje umowy

Ja też mam obecnie problem z umowami, bo mam zamiar zacząć robić zlecenia za granicę i szukam informacji jak to wszystko formalnie porządnie rozwiązać

Ale sam muszę do tego dojść ewentualnie podzielę się z Wami wtedy. (chyba że ktoś coś takiego robił i wie co i jak to bardzo chętnie usłyszę)
NuLL
11.06.2005, 10:44:55
Kamis
11.06.2005, 22:02:37
Z tego co widzę część umów jest związana prawem autorskim.
Tzn. jeśli ktoś stworzy sobie taką umowę to może ją objąć klauzulą autorską i wszelkie powielanie takiego dokumentu przez osoby trzecie będzie wiązało się z naruszeniem prawa.
Ps. Cylkop jeśli coś takiego stworzysz to chętnie zobaczę :]
vala
11.06.2005, 22:11:55
moj bracik siedzi jako grafik i robia juz 3 gierke
umowa podpisana na caly projekt a maja cos takiego jak deadline na konkretna rzecz
np na alfa wersje czy bete...komus tam pokazac czy cos
przypuscmy ze dochodzi godzina 0 deadline...wtedy oddaja czesc projektu i dostaja kase....a nerwy miedzy zleceniodawca a wykonawca zawsze sa;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.