Zgadzam się z przedmówcami, ale chciałbym coś dopowiedzieć. Możesz pracować we wszystkich tych zawodach, ale musisz umieć coś wyjątkowego, abo znać się na czymś super (specjalizować się w czymś).
Tak więc:
Robienie gier - bardzo trudno wbić się w ten rynek i to nie jest tylko zabawa. Musisz potrafić bardzo biegle operować w językach programowania C i innych (umiejętność szybkiej nauki, pracy zespołowej). Dodatkowo jeśli chcesz się zajmować recenzjami przydałby się studia polonistyczne, dziennikarski itp. Na dłuższą metę gry się nudzą i jest to ciężka praca.
Programista - trzeba znać się na czymś co jest unikatowe na rynku C jest bardzo popularne, lub tak jak wspomiałem specjalizować się w czymś (być w czymś bardzo dobrym).
Architekt - tutaj jest ciężko bo rynek jest zamknięty (wiem z doświadczenia) same projektowanie w Cad i robienie wizualek nie wystarczy potrzebne są znajomości, lub po prostu szczęście.
Architekt aplikacji, Audytor aplikacji, Projektant baz danych - tutaj nie mam nic do dodania tutaj już trzeba się bardzo dobrze znać na tematyce. Potrzebne są zdolności + umiejętności itp. Bardzo ciekawe zawody

Podsumowując:
Od razu nie będziesz dyrektorem (chyba, że masz znajomości lub zakładasz swoją firmę). Na początku tyrasz za za nic, lub za grosze i zdobywasz cenne doświadczenie. Trzeba widzieć cel nauki, pracy - stawiać przed sobą co raz to wyższe stopnie "wtajemniczenia" do wyuczenia :] Co najważniejsze - robić to co się lubi bo potem człowiek się męczy w pracy