Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepszy zawód związany z komputerami ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Tsiru
Witam !
Chciałbym wiedzieć jaki jest według was najbardziej przyszłościowy/najlepszy zawód związany z kompami smile.gif
GrayHat
miejscowa w osiedlowym warzywniaku??
nospor
programista:
Cytat
Jeśli program działa dobrze - wówczas należy to poprawić 2) Po poprawkach program powinien przestać działać 3) Jeśli przypadkiem po poprawkach program działa - wówczas należy to poprawić W ten sposób programista spokojnie dożyje emerytury.
ebe
pr0 gamer, bez kitu tniesz w cs'a 24h/dobe i jeszcze ci za to płacą winksmiley.jpg
Pigula
Cytat(ebe @ 2005-06-11 14:10:59)
pr0 gamer, bez kitu tniesz w cs'a 24h/dobe i jeszcze ci za to płacą winksmiley.jpg

to zalezy czy lubisz grac w cos 24h/dobe tongue.gif a zawod wedlug mnie to osoba instalujaca systemy pelno ogloszen jest na przystankach smile.gif wynajmnuja Cie osoby ktore nie maja zielonego pojecia wiec mozesz troche posciemniac i zarobic kase. a ja sie bawie w bardziej ambitne rzeczy withstupidsmiley.gif a tak na serio to albo administrator w dobrej firmie albo programista w dobrej firmie zalezy do czego masz predyspozycje, ale pamietaj to ma byc dobra firma

-------------------
szybszy o 8 sekund biggrin.gif
revyag
Asystent na uczelni (umowa - zlecenie) snitch.gif A jak płacą za godzinę to już bajka smile.gif
kicaj
Programista: Java, XML, Oracle i reszta z wyższej polki
Architekt: *Cad
Administartor: dużych firm, CRM, SAP
Dziennikarz
itp
sztosz
Najlepszy: Beta Tester wszelkich gier, dorabiający administrowaniem jakimś ogromnym serwisem o grach/grze (pieniążki z banereczków biggrin.gif ).

Przyszłościowy: Ja nie wiem czy on się tak nazywa (zawód) ale chyba: Linus Torvalds winksmiley.jpg
Tsiru
Nie będe się rozpisywał - poprostu dzięki za odpowiedzi - jeszcze kupa nauki przedemną.
Jeżeli chodzi o zawód "Linus Torvards", to ciekawe gdzie go uczą biggrin.gif
M4chu
dyrektor jakiejs duzej firmy winksmiley.jpg Kompa ma po to, zeby gadac ze znajomymi i podgladac maile pracownikow winksmiley.jpg
Tsiru
Nie tylko dyrektor firmy ma do tego kompa tongue.gif
U mnie w szkole kiedy bym nie wszedł, dyrektorka siedzi na gadu albo ciupie w quaka z sekretarką smile.gif
Seth
Wg. mnie te sa godne uwagi:
Architekt aplikacji
Audytor aplikacji
Projektant baz danych
Kamis
Zgadzam się z przedmówcami, ale chciałbym coś dopowiedzieć. Możesz pracować we wszystkich tych zawodach, ale musisz umieć coś wyjątkowego, abo znać się na czymś super (specjalizować się w czymś).

Tak więc:

Robienie gier - bardzo trudno wbić się w ten rynek i to nie jest tylko zabawa. Musisz potrafić bardzo biegle operować w językach programowania C i innych (umiejętność szybkiej nauki, pracy zespołowej). Dodatkowo jeśli chcesz się zajmować recenzjami przydałby się studia polonistyczne, dziennikarski itp. Na dłuższą metę gry się nudzą i jest to ciężka praca.

Programista - trzeba znać się na czymś co jest unikatowe na rynku C jest bardzo popularne, lub tak jak wspomiałem specjalizować się w czymś (być w czymś bardzo dobrym).

Architekt - tutaj jest ciężko bo rynek jest zamknięty (wiem z doświadczenia) same projektowanie w Cad i robienie wizualek nie wystarczy potrzebne są znajomości, lub po prostu szczęście.

Architekt aplikacji, Audytor aplikacji, Projektant baz danych - tutaj nie mam nic do dodania tutaj już trzeba się bardzo dobrze znać na tematyce. Potrzebne są zdolności + umiejętności itp. Bardzo ciekawe zawody smile.gif

Podsumowując:
Od razu nie będziesz dyrektorem (chyba, że masz znajomości lub zakładasz swoją firmę). Na początku tyrasz za za nic, lub za grosze i zdobywasz cenne doświadczenie. Trzeba widzieć cel nauki, pracy - stawiać przed sobą co raz to wyższe stopnie "wtajemniczenia" do wyuczenia :] Co najważniejsze - robić to co się lubi bo potem człowiek się męczy w pracy smile.gif
spiro
jakos nikt nie napisal...programmer php winksmiley.jpg
.chudy.
Projektan baz danych w jakiejś firmie związanej z ropą w RPA. smile.gif
Tsiru
Cytat
Audytor aplikacji

Możesz mi to wyjaśnić, SETH ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.