Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jedno pytanko o sesje...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
yezooz
witam!

wiem, wiem ze na pewno sie pojawialo ale jakos nie moge znalezc, a potrzebuje odp na konkretne pytanie...

czy rejestrujac zmienna sesyjna moge miec pewnosc ze nie zostanie ona zmieniona?

przyklad:
loguje uzytkownika pobierajac jego login z bazy i wrzucam to do sesji, czy mam pewnosc ze to bedzie zawsze ON ?

rozumiem ze w pewnych przypadkach mozna przejac sesje ale co ze zmiana jej zmiennych?

dzieki z gory i pozdr.
sobstel
nie mozesz miec 100% pewnosci. musisz uwazac w momencie, gdy przypisujesz wartosc (inną zmienną) do zmiennej sesyjnej (przy register_globals on mozliwe jest jej nadpisanie)
Radarek
Ale jemu raczej chodzilo o to czy ktos z zewnatrz moze zmienic wartosci sesji [tak jak np ciasteczek]. Odpowiedz brzmi: nie. Tylko i wylacznie twoje skrypty .php sa w stanie zmienic ta sesje [no chyba ze ktos ma fizyczny dostep do katalogu w ktorym zapisywane sa zmienne sesyjne i jest w stanie edytowac plik - co w praktyce oznacza ze tylko administrator moze to robic winksmiley.jpg]. Jesli zostawisz blad w skrypcie itp to juz inna bajka... Ale generalnie nikt nie jest w stanie zmienic zmiennych sesji.
yezooz
no dokladnie o to mi chodzilo. to cale szczescie ze jest to o tyle bezpieczne...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.