Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodawanie obsługi mysql w php 5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ka-lolek
Chciałem włączyć obsługę bazy danych w php5 i w pliku php.ini usunałem średnik przed extension=php_mysql.dll
zrestartowałem apache'a i kiedy go teraz włączam widzę taki komunikat:
Kod
php startup: unable to load dynamic library /php_mysql.dll nie mozna odnalezc okreslonego modulu

co zrobiłem źle? co jeszcze muszę zrobić żeby włączyć obsługę mysql przez php5?
Pozdrawiam
Ka-lolek
strife
Witam,

Wygląda na to że nie może zlokalizować tego pliku sad.gif Zobacz czy u Ciebie na serwerze taki plik jest, ew. moge Ci go podesłać na email winksmiley.jpg

Pozdrawiam!
Ka-lolek
na serwerze apache to go nie ma.
Jest tutaj: C:\php-5.0.4-Win32\ext
co zrobic zeby dzialalo?
strife
Z konfiguracją serwera u mnie marnie, ale zapewne jeśli ten plik przeniesiesz w miejsce gdzie wywala ten błąd czyli gdzieś do Apache... to zacznie działać.

Jeśli jednak ktoś wie jak się zmienia ściążkę do extension dla php to też jestem zainteresowany odpowiedzią.. winksmiley.jpg
Ka-lolek
hehe gdzieś do apache'a:)

to poczekam, aż ktoś mi to dokładniej wyjaśni, ale dzięki i za to;)
SongoQ
Cytat
Jeśli jednak ktoś wie jak się zmienia ściążkę do extension dla php to też jestem zainteresowany odpowiedzią.

php.ini extension_dir = ""
Ka-lolek
czy ktoś może mi pomoc? SongoQ próbował, ale nadal podczas włączania apache'a pokazuje mi się ten komunikat:
Kod
php startup: unable to load dynamic library /php_mysql.dll nie mozna odnalezc okreslonego modulu
NuLL
Spróbuj wrzucić .dll do katalogu system32 oraz system Windowsa.
Ka-lolek
ok poradzilem sobie jakos... od nowa zainstalowalem php i zrobilem wszystko od poczatku

dodam jeszcze , że to jest opis instalacji na php5 myql i bardzo bym chciał wiedzieć jedną rzecz:

Kod
php 5+
MySQL is no longer enabled by default, so the php_mysql.dll DLL must be enabled inside of php.ini. Also, php needs access to the MySQL client library. A file named libmysql.dll is included in the Windows php distribution and in order for php to talk to MySQL this file needs to be available to the Windows systems PATH. See the FAQ titled "How do I add my php directory to the PATH on Windows" for information on how to do this. Although copying libmysql.dll to the Windows system directory also works (because the system directory is by default in the systems PATH), it's not recommended.
As with enabling any php extension (such as php_mysql.dll), the php directive extension_dir should be set to the directory where the php extensions are located. See also the Manual Windows Installation Instructions. An example extension_dir value for php 5 is c:\php\ext

może by mi pomogło jakbym znalazł to faq, bo szukałem i nie mogę znalezc:
"How do I add my php directory to the PATH on Windows". Potrzebne mi ono jest po to żeby wiedzieć jak poprawnie wrzucić libmysql.dll do PATH on Windows (dokladnie nie wiem co to jest) bo poki co trzymam je w katalogu system, ale pisze tutaj, ze to nie jest zalecane... nie wiem jak to sie powinno zrobic poprawnie.

Bardzo prosze o wskazowke, albo podanie linka do tego faq i sproboje sam wywnioskowac;)
Pozdrawiam
Ka-lolek
SongoQ
@Ka-lolek Czyli przyczyna byla niepoprawna nazwa katalogu?
Ka-lolek
Nie,
Twoje pomysly byly trafne, ale trzeba bylo zastosowac je wszystkie naraz, a ja juz tyle razy modyfikowalem te pliki, ze nie wiedzialem co bylo zmieniane , a co nie:)
takze zainstalowalem od nowa i robilem wszystko pokolei.

Napisałem sobie instrukcje jak to zrobić na przyszłość;)
zamieszczę ją tutaj, to może na przyszłość nie będzie takich problemów:)
Kod
Włączanie obsługi bazy danych MySQL w php 5
( dla systemu WINDOWS)
- Tylko w wersjach php niższych od 5 obsługa
bazy danych mysql jest już włączona domyślnie
w innych wersjach trzeba postępować według
poniższych wskazówek:
- W php 5 (i wyżej) żeby włączyć MySQL trzeba:
1) Usunąć średnik przed extension=php_mysql.dll
w pliku php.ini, który został przeniesiony do
katalogu WINDOWS podczas instalacji php.
2) W tym samym pliku php.ini odszukać wiersz
extension_dir = "./" i zamienić go na
extension_dir = "C:\php-5.0.4-Win32\ext" . Jest
to ścieżka do rozszerzeń php (m.in. php_mysql.dll)
3) Należy przenieść plik libmysql.dll z folderu,
w którym jest php (np. C:\php-5.0.5-Win32)
do folderu C:\WINDOWS\System lub/i(?)
C:\WINDOWS\System32

teraz działa, ale pojawił się nowy błąd:/
prosze o zajrzenie tutaj:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=31...=0&#entry182129

i znajdzie mi ktos ten faq:
"How do I add my php directory to the PATH on Windows"
bo nie wiem gdzie moge tego szukac... (nie moge znalezc na php.net)

jeżeli ten post zobaczy dr_bonzo , to proszę o podanie skąd wziąłeś ten opis, bo Ty zamieściłeś go na forum.
Kinool
co do dzialania MySQL mialem podobny porblem zasmiecanie system32 bibliotekami to nizeby dobry pomysl

ja skopiowalem pliki *.dll (w sumie potrzebny jes jeden ale konkretnie nie mam go teraz pod reka) i skopiowac je do katalogu bin w apache

no i poprawnie ustawic extension_dir i powinno smigac jak trzeba
SongoQ
Mysle ze te informacjie powinnismy napisac na wiki, opisac krok po kroku, moze sie komus przyda.
waniak
Cytat(Kinool @ 2005-06-21 11:46:58)
ja skopiowalem pliki *.dll (w sumie potrzebny jes jeden ale konkretnie nie mam go teraz pod reka) i skopiowac je do katalogu bin w apache

o ten plik chodzi: libmysql.dll
Brick
Ten sam problem miałem (Windows XP, php5, MySQL 5)
Skopiowałem plik libmysql.dll do katalogu Program Files\Apache Group\Apache\bin - działa mysql.
Najwyraźniej lekko niedopracowana jest instalka PHP5 pod windows.

Próbowałem włączyć też php_curl.dll ale niestety ten sam błąd co z mysql ("Unable to load ....")
Skopiowanie do apache/bin nie pomaga ani do Windows/System32

Ciekawe że biblioteki dbase, gd, mbstring ładuje bez takiego kombinowania.
Gość_Michał_*
co do plików *.dll to wystarczy do zmiennej środowiskowej PATH dodać scieżkę do katalogu gdzie znajduje się dany plik najczęściej w BIN.
rama
"How do I add my php directory to the PATH on Windows"

Odpowiedź jest prosta, gdyż... winksmiley.jpg
a ) na systemach 9x (95, 98, Me)
Edytujesz plik %systemdrive%\autoexec.bat i szukasz linijki z wartością path, czyli coś podobnego do poniższego przykładu:
Kod
SET PATH=C:\windows;C:\windows\system;

b ) na systemach NT (2000, XP)
Mój komputer - właściwości ( klawisz windows+pause/break ) -> Zaawansowane ( zakładka ) -> Zmienne Środowiska ( guzik na samym dole; zazwyczaj ) i tam znajdziesz wartość PATH dla systemu NT i wystarczy ją edytować winksmiley.jpg

To cała filozofia zmienia PATH - zmiennej środowiskowej. Oczywiście po zmianie trzeba zrestartować komputer, aby podziałało, a jeśli chodzi o 9x, to uruchomić autoexec.bat winksmiley.jpg

Pozdrawiam winksmiley.jpg

EDIT
PS Nie zalecane jest trzymanie bibliotek php w katalogu system (9x) i system32 (NT), ponieważ "utrudnia" to aktualizacje bibliotek php w przyszłości i jeszcze pewnie jakieś drobniejsze sprawy;) Natomiat pliki te można trzymać w głównym katalogu serwera (apache'a) lub w katalogu php (tam gdzie znajduje sie aplikacja parser'a php - php.exe) smile.gif
-gość-
po dwóch dniach walki z problem PHP 5.2.6 mySQL 5.0.1 plus Apache 2.2.X z problemem że php nie wczytywalo mi mysql znalazłem taka stronkę: i po wykonaniu wszystkich czynności wszystko działa jak pieknie. smile.gifsmile.gif
Może się przyda
http://www.techmalaya.com/2007/09/10/begin...th-screenshots/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.