Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bootmenu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
NuLL
Jak wiadomo wszystkim kiedy na dysku są dwa Windowsy podczas uruchamiania systemu tworzy się takie ładne proste menu gdzie mogę wybrać OS.

Instalując dystrybujce linuxa do MBR wepchnii się Lilo, Grub czy jak to sie tam to nazywa. A mnie powiedziano, że nie może być czegoś takiego. Co zrobic aby po instalacji pingwina przerócić menu produkcji Windows'a winksmiley.jpg i dodać sobie do niego Linuxa ?

Albo na odwrot - co zrobić do MBR nic sie nie wpisywalo i co wpisać w boot.ini aby
miec linuxa menu i zeby sie uruchamial :?:

Tak czy tak - menu genrowane przez Widnowsa musi pozostac....
tiraeth
Musisz posiadać płytkę instalacyjną z WINem (najlepiej XP) i naprawić MBR. Gdzieś w necie widziałem artykuł o tym, poszukaj.
hwao
Kod
fdisk /mbr

i juz bedzie windowsowe
Ale jak dodac pozostale osy to mozesz wykonac juz pod windowsme (moj komputer wlasciwosc i tam to jest)
NuLL
Ok - thx.

A teraz pytanie - wie ktoś co ja musze wpisać w tym pliku
Mój plik boot.ini looks like this
Kod
[boot loader]
timeout=5
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Windows Server 2003, Web" /fastdetect

I wystarczy teraz zrobic cos ala
Kod
[boot loader]
timeout=5
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Windows Server 2003, Web" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Fedora Core"

:?:
hwao
Jak dodac inne windowsy to chyba analogicznie (tym bardziej ze to 2003), mozesz sprawdzic (reset i menu) nic sie nie popsuje - przynajmniej umnie bylo wszytko ok jak testowalem smile.gif.

Co do linuxa to potrzebny jest lilo albo cos takiego watpie zeby windows umozliwlio opalic linux'a, ale mogoe sie mylic google.pl.

Zawsze linuxa mozesz wlaczac po przez wlozenie dystkietki... smile.gif
NuLL
Z tym, że NuLL stacji dyskietek nie posiada.

Dorwałem coś takiego
http://www.infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=13

Jeszcze nie sprawdziłem - zobacze co to za zło tongue.gif
dr_bonzo
Robilem to kilka razy i dziala:
Windows na MBR, a linux na partycji startowej co daje domyslnie instalator windowsa.
Teraz musisz jakos uruchomic linuxa (uzywam slaxa <200MB live cd) i kopiujesz sektor startowy z partycji linuxa:
Kod
dd if=/dev/hdaX of=hda-mbr-full bs=512 count=1

/dev/hdaX -- skad kopiowac
hda-mbr-ful -- nazwa pliku gdzie sektor zostanie zapisany
512 -- ilosc bajtow
1 -- chyba 1 sektor
Wrzucasz ten plik na dysk c:\ i w boot.ini dodajesz
c:\hda-mbr-full="Red Hat Linux 8.0"
i dziala.

------------
EDIT: Lol, jak to pisalem to link NuLLa mi nie dzialal smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.