Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zwracanie select'a przez funkcję
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
who?
Witam,
Czy ktoś może ma pojęcie dlaczego coś takiego mi nie działa:

Kod
CREATE TYPE filmy_zdjecia AS (id int, tytul char(50), produkcja char(80), link char(50));  

CREATE OR REPLACE FUNCTION pobierz_filmy()
  RETURNS SETOF filmy_zdjecia AS
$BODY$
     SELECT f.id, tytul, produkcja, link FROM filmy f JOIN zdjecia z ON z.idfilmy=f.id ORDER BY random() LIMIT 4;
$BODY$
LANGUAGE 'sql';

To znaczy tworzy mi typ "filmy_zdjecia", ale nie chce utworzyć tej funkcji (nie wywala przy tym żandego błędu). Może jest jakiś inny sposób, żeby zwrócić tego select'a przez funkcję? Z góry dzięki za odpowiedź.

POZDRAWIAM
SongoQ
Dziwne bo kod wydaje sie ok. Mozesz podeslac struktyre tabel.
Zamiast $BODY$ stosuje '
Sprawdz moze pomoze smile.gif
who?
Witam,
Zmieniłęm $BODY$ na ' i zaczęło działać. Wielkie dzięki za podpowiedźsmile.gif)))

POZDRAWIAM
SongoQ
Zawsze stosuje przez ', ale przez BODY na 8 tez powinno dzialac.
who?
Teraz jak się z tym pobawiłem, zobaczyłem, że to chyba jednak nie działało dlatego, że miałem już funkcję o takiej nazwie. Jest CREATE OR REPLACE więc powinien zastąpić, a jednak z jakiegoś powodu nie chciał. W każdym bądź razie już działa bez względu na to czy stosuje ' czy BODY. Wcześniej coś chyba postgres się zamieszał.

POZDRAWIAM
SongoQ
Wiem ze w PG mozna utworzyc 2 funkcje o takiej samej nazwie tylko z innymi parametrami. Juz nie pamietam czy w wersji 8 tez tak da sie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.