Cytat(Jabol @ 2005-07-12 21:18:55)
Szukasz x słów, które muszą być obok siebie? to oznacza, że będziesz prawdopodobnie musiał zrobić x! wyrażeń połączonych OR, albo 3*(x!) jeżeli będziesz to robił przez LIKE. Radze Ci poszukać każdego słowa osobno i tym się zadowolić, bo ten poprzedni sposób przy większej ilości słów się rozjedzie kompletnie. Czyli
WHERE xxx ~ 'taki' AND xxx ~ 'sobie' AND xxx ~ 'ciag';
Szukam slow ktore musza wystapic w rekordzie czy beda obok siebie to mnie nie interesuje, takze wyrazen bedzie kilka razy mniej niz LIKE'ow, tylko wlasnie w tym problem ze to wyrazenie mi nie dziala a to bylo moje pytanie jak je poprawic

.
Sprawdze z tylda tak jak podales, czy to cos da

.
===
Sprawdzilem, tylda dziala jak LIKE z % ale do niej tez mozna wyrazenie dac przy wyszukiwanym slowie/frazie. Niestety to jest problem ktorego nie moge zbagatelizowac robiac prowizorke poniewaz mam baze z kilkoma milionami rekordow i nie jestem jej w stanie przeszukac recznie czy wyrzucac bledne wyniki pozniej...
ROZWIAZANIE PROBLEMU!
Kod
...WHERE komorka ~* '(^| )tekst1( |$).*' AND komorka ~* '(^| )tekst2( |$).*' AND...
W tym zapytaniu wyszuka komorki z dwoma slowami ktore sie znajduja i BEDA TO POJEDYNCZE SLOWA nie zawarte w innych ciagach znakow.
Ufff pomeczylem i dziala, problemem byl znacznik spacji (\s) niechcial tego przyjmowac... dlatego wpisalem zwykla spacje w wyrazeniu i dziala, moze ktos bedzie madrzejszy i znajdzie moj blad.