Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: #1060 - Duplicate column name 'test'
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
guru79
Witam serdecznie.
Jestem tu nowy, wiec witam podwojnie.
Mam problem zaisntalowalem phpmyadmina 2.6.3-rc1.
Serwer stoi na redhacie 9.0.
php.info:
MySQL Support enabled
Active Persistent Links 0
Active Links 1
Client API version 3.23.54
MYSQL_MODULE_TYPE external
MYSQL_SOCKET /var/lib/mysql/mysql.sock
MYSQL_INCLUDE -I/usr/include/mysql
MYSQL_LIBS -L/usr/lib/mysql -lmysqlclient

Problem jest taki ze wchodzac w phpmy admina i probujac dodac jakiekolwiek pole wyskakuje BLAD:
#1060 - Duplicate column name 'test'

zapytanie SQL:

ALTER TABLE `address_book` ADD `test` SMALLINT( 2 ) UNSIGNED DEFAULT '2' NOT NULL ,
ADD `test` SMALLINT( 2 ) UNSIGNED DEFAULT '2' NOT NULL

Jezeli dodam samo zapytanie recznie:
ALTER TABLE `address_book` ADD `test` SMALLINT( 2 ) UNSIGNED DEFAULT '2' NOT NULL

To sql stworzy wymagane pole. Tak samo dzieje mi sie ze sklepem internetowym podczas np. doawania opisu do przedmiotu, tak samo dzieje mi sie z witryna na php-fusionie gdize artukul powiela sie...
Poradzcie mi bo juz sam nie wiem a nie jestem za dobry w te klocki.
Z gory dziekuje.Przemek
crash
Przecież to Twoje zapytanie próbuje utworzyć dwa pola o takiej samej nazwie więc co się dziwisz, że powoduje błąd.
guru79
Nie dziwie sietylko ze to podwojne zapytanie nie pisze reczenie tylko jest wynikiem dzialania phpmyadmina, sam jak zadam zapytanie recznie wtedy jest OK.

Napisalem tam przecierz co zwraca phpmyadmin po probie dodania pola.
Wiec nadal szukam przyczyny czemu chce dwa razy dodac dane pole.
Bakus
"rc1" w nazwie wskazuje, że oprogramowanie może zawierać niedopatrzone w czasie tworzenia błędy ściągnij stabilną wersję PMA - tam już błędu być nie powinno...
guru79
Cytat(Bakus @ 2005-07-16 08:23:02)
"rc1" w nazwie wskazuje, że oprogramowanie może zawierać niedopatrzone w czasie tworzenia błędy ściągnij stabilną wersję PMA - tam już błędu być nie powinno...

No i powiem Ci ze nie, sprawdzilem 3 inne wersje phpmyadmina i jest to samo.
Wydaje mi sie ze porblem bedzie lezal po stronie samego mysql.
Przemek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.