Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tabele tymczasowe
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
who?
Witam ponownie:)
Jak to jest z tymi tabelami tymczasowymi w postgresie, bo zacząłem sie tym bawić, ale nie bardzo kumam co i jak. Problem jest taki, że tworzę taką tabelę w funkcji, przeprowadzam na tabeli kilka opracji i zwracam później zawartość tej tabeli przez funkcję. Wydawało mi się logiczne, że jak wychodzę z funkcji, to tabela powinna się usunąć, ale kiedy drugi raz wywołuje tę funckję, to wywala błąd, że taka tabela już istnieje. Wyczytałem, że tabela tymczasowa pozostaje na czas trwania sesji, ale przecież jak chce w czasie trwania jednej sesji kilka razy wywołać tę funkcję (a niestety mam taką konieczność), to mam error. Czy ktoś bardziej zorientowany w temacie może mi to wyjaśnić jak stosować te tabele, bo dla mnie to jest trochę bez sensu.

POZDRAWIAM
who?
MStaniszczak
Polecam czasami zajrzeć do manuala;-)

Cytat
TEMPORARY or TEMP

If specified, the table is created as a temporary table. Temporary tables are automatically dropped at the end of a session, or optionally at the end of the current transaction (see ON COMMIT below). Existing permanent tables with the same name are not visible to the current session while the temporary table exists, unless they are referenced with schema-qualified names. Any indexes created on a temporary table are automatically temporary as well.

Optionally, GLOBAL or LOCAL can be written before TEMPORARY or TEMP. This makes no difference in PostgreSQL, but see Compatibility.

...

ON COMMIT

The behavior of temporary tables at the end of a transaction block can be controlled using ON COMMIT. The three options are:

PRESERVE ROWS

No special action is taken at the ends of transactions. This is the default behavior.
    DELETE ROWS

All rows in the temporary table will be deleted at the end of each transaction block. Essentially, an automatic TRUNCATE is done at each commit.
    DROP

The temporary table will be dropped at the end of the current transaction block.

http://www.postgresql.org/docs/8.0/interac...reatetable.html

Pozdrawiam
Marcin Staniszczak
who?
Niestety tego również próbowałem. Kiedy umieszczam klauzulę ON COMMIT DROP, to faktycznie tabela jest usuwana, ale znowu wywala mi błąd
Kod
ERROR:  relation with OID 62555 does not exist

Próbowałem nawet z opcją WITHOUT OIDS, ale też nie pomaga. Nie mam już pomysłów jak do tego podejść.

POZDRAWIAM
who?
SongoQ
Tak sie zastanawiam, moze da sie jakos wykluczyc ta tabele tymczasowa? Albo w funkcji drop tej tabelki?
Jabol
a może by tak ją sobie na początku funkcji wyczyścić? (DELETE * FROM tmp_table).
who?
Wyczyszczenie tutaj nic nie da, bo on się czepia o to, że tabela już istnieje. Póki co udało mi się problem rozwiązać inaczej i nie muszę korzystać z tabeli tymczasowej, ale ogólnie chciałbym wiedzieć jak to działa, bo może się przydać w przyszłości. Postaram się coś pokombinować i ewentualnie jak na coś wpadne to dam znać.

POZDRAWIAM
who?
Jabol
To może by tak np. sprawdzić, czy tabela istnieje? Jeżeli nie to stworzyć, jeżeli tak to wyczyścić.
SongoQ
@Jabol Wydaje mi sie ze to powinno tworzyc i usuwac tebele w danej sesji, a nie korzystac z jednej i tej samej w roznych sesjach.
Jabol
@SongoQ: Dokładnie, racja, ale zauważ w czym problem: Tabela powinna sama się usunąć i stworzyć od nowa w ciągu JEDNEJ sesji. Tutaj chodzi o to, by używać różnych tabel w tej samej sesji. A tak swoją drogą to właśnie dałeś rozwiązanie i tego problemu. Można przecież usunąć tą tabelę jak funkcja skończy swoją robotę i będzie po problemie. Czyli, że funkcja sama robi sobie środowisko (CREATE) i sama po sobie sprząta (DROP). To chyba rozwiązuje problem? To w zasadzie tylko jedna instrukcja więcej do funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.