Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ranki kontra tabela
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
php programmer
Witam

Mam pytanie, ponieważ będe budował pewną stronę od zera i zastanawiam się co jest lepsze, zastosowanie ramek w celu podzielenia strony czy raczej tabeli.

Wszyscy znajomi informatycy są zagorzałymi zwlennikami tabel, ale mi się wydaje że jesli zasosuję ramki to nie będzie trzeba niepotrzebnie wszytywać wszystkiego przy zmianie podstrony, a jedynie to co naprawde potrzeba i tylko do jednej ramki.

Czy może mi ktoś powiedzieć czy jest jakiś powód
( poza rzekomym brakiem indksowania przez wyszukiwarki )
używania tabel zamiast ramek?
AcidBurnt
tabele pff...

warstwy DIV smile.gif XHTML, a pozatym ramki nie sa juz w sdandardach.
bełdzio
zapomnij o istnieniu ramek exclamation.gif używaj DIV`ów, a jak nie masz takiej możliwości to użyj tabelek, ale że trzeba iść za techniką to CSS+XHTML winksmiley.jpg
php programmer
Jak nie są w standardach skoro wszystkie przeglądarki je obsługują.
Cały czas jeszcze nikt nie powidział czegoś przekonującego
a to że trzeba iść za techniką to nie jest żaden argument.
Aporopos DIV'ów - czy masz na myśli pozycjonowanie absolutne?
aleksander
ramki nie są zgodne ze standardami W3C, tzn. jest jakiśtam DOCTYPE frameset, ale ogólnie W3C odradza używa ramek smile.gif

Jeżeli chodzi o DIV vs. TABLE, DIV używaj do umieszczenia fragemntów strony na swoich miejscach, a TABLE do typowych danych tabelarycznych. Oczywiście nie karzę Ci tego robic, ale tak "wyjadacze XHTML" chyba robiąsmile.gif
mike
Cytat(php programmer @ 2005-07-23 17:31:31)
Jak nie są w standardach  skoro wszystkie przeglądarki je obsługują.

1. iframe wpadło ze standardu przy XHTML'u 1.1.
2. <center> też działa, a w standardzie nie jest tongue.gif

A co do tematu.
Nie powinien on brzmieć "Ramki kontra tabela", tylko "Ramki kontra div".
Nie powinno sie porównywać ramek do tabelek ponieważ służą do dwóch całkiem innych rzeczy: ramki - dołanczanie innego dokumentu, tabelki - prezentacja danych o naturze/formacie tabelarycznym (a to że ludzie je wykożystują do budowy struktury strony, to co innego, nie powinno sie tego robić).

Do budowy struktury powinno sie używać elementów blokwych - do tego one są stworzone.
Wybór sprowadza się do: iframe czy div. A to już dyskusja bliska "HTML czy XHTML". O tym z kolei było wiele razy na forum.

Ja osobiście nienawidzę ramek. Ponieważ:
- utrudniają serfowanie po stronach;
- jak wcisnę "Odśwież" to działa do ramki głównej i odświerza się wszystko to co akurat nie powinno;
- skoro wypadły w standardzie XHTML to powinno dać do myślenia: "Czy używanie ich jest kierunkiem w przyszłość i inwestycją w swój rozwój, czy pozostaniem we wcześniejszej epoce?"
AcidBurnt
Cytat(php programmer @ 2005-07-23 18:31:31)
Aporopos DIV'ów - czy masz na myśli pozycjonowanie absolutne?

absolutene i nie abslutne, w zaleznosci od Twoich potrzeb.
php programmer
W takim razie czy, ktoś wie gdzie mógłbym znaleźć jakieś informacje lub artykuł na temat rozmieszczania modułów strony za pomocą DIV'ów questionmark.gif?
sobstel
Cytat(AcidBurnt @ 2005-07-23 15:04:29)
ramki nie sa juz w sdandardach.

sa w standardach, wystarczy ustawic odpowiedni DOCTYPE. co prawda jak zauwazyl aleksander sa ogolnie odradzane, ale to juz troche inna historia.
AcidBurnt
http://www.osiolki.net/tabelki/ i wszystko jasne!! masz wszystko za DIV!!
mike
@lunter to co pokazałes to wada Explorera, która można ominąć trochę inaczej układając warstwy, lub inaczej tnąc grafiką na stronę,

A jeżeli chcesz robić strony pod niego ( IE ) i powiększac monopol błędnie działającej przeglądarki to jest Twój wybór.

Ja mam do powiedzenia tylko dwie rzeczy:
1. Wspierajmy (choć to czasem trudniejsze) dobre oprogramowanie.
2. Niedługo może sie stać tak ze hasło: "Jedzmy gówno, miliony much nie mogą sie mylić", będzie naszym hasłem tongue.gif
AcidBurnt
Cytat(lunter @ 2005-07-24 13:59:51)
Kod
<body style=overflow:auto;border:0;margin:0;padding:0>
<div style=height:100;background-color:#FF0000></div>

<div style=height:100;width:50;background-color:#00FF00;float:left></div>
<div style=height:100;background-color:#0000FF></div>
</body>

Z div'ami mozna sie niezle wkopac pod IE - powstaja 'szpary' i nie ma rady na nie... Dlatego ja robie na tabelach.

z tym ze nie ma na to rady strasznie sie mylisz, wszytstko jest z zwiazane z błednym interpretowaniem BOX MODEL, wpisz to na googlach to znajdzesz sposob na to
AcidBurnt
Cytat(lunter @ 2005-07-24 20:14:20)
Cytat
z tym ze nie ma na to rady strasznie sie mylisz, wszytstko jest z zwiazane z błednym interpretowaniem BOX MODEL, wpisz to na googlach to znajdzesz sposob na to
Juz na tym forum byl poruszany problem zwiazany ze 'szparami' pomiedzy DIVami i jakos nie udalo sie rozwiazac...

mozesz podac przykład?
revyag
Cytat
Juz na tym forum byl poruszany problem zwiazany ze 'szparami' pomiedzy DIVami i jakos nie udalo sie rozwiazac...

Problem ze szparami ? biggrin.gif
Kod który podałeś jest nie teges. Jak już podajesz jakiś przykład to pisz go poprawnie.
A żeby problem rozwiązać trzeba użyć hacka na ie. Przynajmniej ja tak robie snitch.gif
No i rozdzieliłem css od html żeby ładniej wyglądało snitch.gif
Kod
* {
    margin:0;
    padding:0;
}

div {
    height:100px;
}

div#top {
    background-color:#ff0000;
}

div#left {
    float:left;
    width:10%;
    background-color:#00ff00;
}

div#main {
    width:90%;
    float:right;
    background-color:#0000ff;
}

body>div#main {
    width:auto;
    float:none;
}

1. <div id="top"></div>
  2. <div id="left"></div>
  3. <div id="main"></div>
  4. </body>
revyag
No bez jaj, myślisz że ktoś będzie się bawił w zmniejszanie i zwiększanie rozmiaru okna, żeby wycelować taką wielkość, gdzie coś będzie nie tak ? biggrin.gif
AcidBurnt
a pozatym jak ustawisz wielkosc okna glownego na dokladno ilosc px to nie ma bata zeby sie cos rozwaliło smile.gif
php programmer
no tak, jestem już przekonany do DIV'ów,
ale jest jedno małe ale
włąsciwiść float, któa jest w pewnym sensie odpowiednikiem dla align
nie ma możliwośći ustawienia na center
float: left
float: right
ale juz center nie ma
a o to mi najbardziej chodziło
bo chciałbym miec coś takiego jak na wp.pl
tzn jest prostokąt na środku ekranu - czyli center
prostokąt jest stałej długości np 800 wiec jak ktos ma małą rozdzielczość
to po prostu nie ma marginesu a im ma większą rozdzielczość to ma po prostu większy margines i dzięki temu mamy zawsze stałą szerokość prostokąta.
no ale jak to moge zrobić na DIV'ie jak nie ma czegoś takiego - float:center
powiem jesze tylko ze zawsze robiłem tak:

<TABLE width="800" align="center">

i było ok, ale chciałbym to zrobić jednak na DIV'ach
matid
  1. <div id="wrapper" style="text-align: center">
  2. <div id="container" style="width: 800px; margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: left">
  3. Tutaj treść
  4. </div>
  5. </div>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.