Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: GD, imagestring - polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
codo
Hello, mam problem z polskim znakami w imagestring (czy w ogole w GD). Wypisuje mi krzaki zamiast niektorych polskich liter (tylko niektorych, bo np. ż jest ok). Probowalem z &#; ale w ogole nie sa zamieniane na litery... Macie jakis pomysl?
crash
Ta czcionka z imagestring() nie ma polskich znaków. Używaj innej np TTF.
Spike
text musi być w formacie UTF-8
więc np z ISO:
  1. <?php
  2. iconv('ISO-8859-2', 'UTF-8', $imagetxt);
  3. ?>

i po kłopocie
codo
Pomysl z iconv wydaje sie szybszy do napisania...
Ale wystarczy ze wrzuce:
  1. <?php
  2. $s=iconv('ISO-8859-2', 'UTF-8', &#092;"ś\");
  3. ?>

przed imagepng($im); i wyswietla mi sie biala strona! jak tylko wykomentuje iconv to wszystko wraca do normy (ale bez polskich znakow). Co sie dzieje?
mike
php ganeruje jakiś komunikat i kończy działania skryptu. Dlatego widzisz białą stronę.
A że pewnie masz wyłącone wyświetlanie komunikatów php to tym bardziej widzisz białą stronę tongue.gif

Wstaw to na początek skryptu
  1. <?php
  2.  
  3. error_reporting( E_ALL );
  4. ini_set( 'display_errors', 1 );
  5.  
  6. ?>

a dowiesz się jakie komunikaty wypluwa php.
codo
No tak, sorry. Juz poprawilem, nie bylo DLL. Ale niestety jak robie
  1. <?php
  2.  
  3. imagestring($im, 3, 0, 180, iconv('ISO-8859-2', 'UTF-8', &#092;"ś\"), $textcolor);
  4.  
  5. ?>

to dostaje 'A' z daszkiem zamiast ś. Znaki koduje przy pomocy Dreamweavera jako ISO8859-2...
A moze prosciej wczytac inna czcionke? Tylko nie wiem jak. W manualu znalazlem: imageloadfont, ale tam trzeba podac nazwe pliku z czcionka.. a nie ma jakichs wbudowanych dobrych czcionek zeby po prostu przestawic?
crash
To ś raczej nie jest w ISO tylko w Windows-1250...
codo
Mniejsza z tym, ale nie pomaga iconv, a czy ktos moglby powiedziec jak zmienic czcionke ?
codo
po zastosowaniu funkcji imagettftext() i iconv() problem znika. Sa ogonki.
Dziekuje wszystkim!
user2
Ja tez dziekuje!!! smile.gif
Piotrwusek
a ja się na tym głowie więc jak mam to zrobić po to co podane próbowałem nie idzie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.