Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: eksport bazy danych na kompa
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
bns
Witam.
Kolega poprosil mnie o pomoc w takiej sprawie:
Na stronie internetowej jest wyszukiwarka z katalog czesci samochodowych i takich tam w mysql.. wiadomo dziala to po stronie serwa i wszystko sie wyswietla ale zadanie jest takie: chce to wyeksportowac do takiej postaci zeby wrzucic to np. na cd, wydaje mi sie po to aby firma mogla go dac klientowi zeby u siebie w domciu mogl przeleciec ta baze co znajduje sie na www bez wchodzenia do netu
nie wiem wlasnie jak.. do accesa!? moze byc tez jakis "zewnetrzny" program ktory to bedzie przegladal (w pcwk, chip jest na cd chyba taki :P)

wszystkie rady mile widziane
wolan
jesli chcesz miec te dane w byle jak wygladajacej postaci to wystaczy eksport do csv np. za pomoca phpmyadmina. wowczas dane przegladniesz chocby excelem. jesli ma to byc ladne, to proponuje dumpa bazki, wgranie tego do sqlite-a i popelnienie jakiegos interfejsu graficznego - w delphi / c++ builderze + zeoslib mozna szybko wyklikac badz za darmo wxwidgets dla c++ (lub odpowiedni binding dla innego jezyka np. wxpython itd.) - bedzie dzialalo na windowsach i linuksach. wszystko zalezy na jakim wygladzie danych zalezy Twojemu kumplowi.

z wyrazami szacunku,
wolan
bns
no wlasnie ze na ladnym ten pierwszy probowalem i marny wizerunek.. mozesz cos wiecej napisac o tym drugim sposobie
wolan
jesli Twoj znajomy chce te dane przedstawic jakiejs firmie i ma to wygladac profesjonalnie to nie pozostaje nic innego jak stworzenie interfejsu graficznego. a w jaki sposob to zalezy od jezyka programowania ktory znasz. jako ze jestem leniwy to najprosciej wyklikac to w delphi badz builderze (nie moze byc personal) przy uzyciu biblioteki zeoslib (wersja 6.0.12 jest najubozsza ale posiada najpotrzebniejsze komponenty) http://sourceforge.net/projects/zeoslib/. delphi lub c++ builder oczywiscie kosztuja. jesli znasz c, c++, python itp. to warto przyjzec sie wieloplatformowym bibliotekom takim jak gtk (potrzebne dodatkowe srodowisko na windowsach), qt, fox toolkit czy tez licencyjnie najbardziej liberalne wxwidgets http://www.wxwidgets.org. mozna by tak wymieniac i wymieniac. jesli znasz jave to swing + jdbc bedzie odpowiednim lekarstwem. zalezy co kto lubi. dostarczasz firmie programik z mozliwoscia przegladania, wyszukiwania itp.

napisales ze ma to byc wersja off-line. no to dump bazki z mysqla i import do sqlite lub tez firebird embedded. w wiekszosci przypadkow powinno to pojsc bezbolesnie.

BTW opisalem to czego ja akurat uzywam jak zajdzie taka potrzeba. winksmiley.jpg

Edit: Znalazlem jeszcze przed chwila Berkley DB XML: http://www.sleepycat.com/products/xml.shtml, ale tego juz nie testowalem, choc wyglada ciekawie.

z wyrazami szacunku,
wolan
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.