Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
vieri_pl
Wybieram z bazy danych najcześciej czytane artykuły zapytaniem:

1. SELECT *
  2. FROM artykuly ORDER BY czytano DESC LIMIT 0, 5

I mam problem chce aby wyniki były pokazywane tak:

1. Artyuklu nr 345
2. GTA: recenzja 2
3. Koloportorancja

itd aż do pięciu jak to zrobić??
nospor
sorki za głupie pytanie, ale w czym masz problem? z sortowaniem ? Przecież sortujesz.
z wyswietleniem? echo ...
pozatym skąd mamy wiedzieć co to te 1,2,3 ... To sa pola w tabeli?Jak tak to jakie? ID? Kurcze, problem stary jak świat - wróżki wyginęły

edit: po poście TomASS widzę że chyba jednak wróżki żyją, bo skąd on wie że chodzi o ile_razy_przeczytano?
TomASS
Ja bym to zrobił tak:

1. SELECT count(*)AS Ile_razy_przeczytane, Nazwa, Jakis_numer, Jakies_pole
  2. FROM czasopisma GROUP BY Ile_razy_przeczytane DESC ORDER BY Ile_razy_przeczytane;

Pozdro600 smile.gif
vieri_pl
Cytat(nospor @ 2005-08-23 08:52:29)
sorki za głupie pytanie, ale w czym masz problem? z sortowaniem ? Przecież sortujesz.
z wyswietleniem? echo ...
pozatym skąd mamy wiedzieć co to te 1,2,3 ... To sa pola w tabeli?Jak tak to jakie? ID? Kurcze, problem stary jak świat - wróżki wyginęły

edit: po poście TomASS widzę że chyba jednak wróżki żyją, bo skąd on wie że chodzi o ile_razy_przeczytano?

Przecież jest tam order by czytano !

P.S. dzięki za pomoc TomASS

Przecież widziałem i dlatego nie kumałem w czym problem. W zyciu bym się nie domyślił że chodzi ci o ilość przeczytanych.
A skoro ci chodziło o zwykłe zapytanie to kiego to na php dajesz? Przenoszę.
---
nospor
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.