Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linux/SMTP: konfiguracja
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Fipaj
Muszę bardzo pilnie "aktywować" funkcję mail().

Instaluję SendMail (z paczki). Przeszukałem dokumentację, kilka tutków.... Jak to się włącza?? smile.gif

Znalazłem! /usr/sbin/sendmail -bd -q20m! No to wystukuję na roocie ten magiczny wiersz, klikam ENTER i... Jest! Nie ma żadnego komunikatu, to chyba zaskoczył, no nie?

Ale php nie zna funkcji Mail(). No to trudno, trzeba będzie przebrnąć przez php.ini...
I tu się zaczynają problemy... Na kompie mam kilka plików php.ini smile.gif php instalowałem w /home/fipaj/programy/...
Jeden windowsowy, odrzucam...
/etc/php.ini
/home/fipaj/programy/php-5.0.4/pear/tests/php.ini
/usr/local/lib/php.ini
biggrin.gif

I teraz pytania: który INI to właściwy INI, co trzeba w nim zmienić, i czy po tym będzie działało?

Maila musze wysłać tylko jeden, jedyny raz (instaluję Drupala snitch.gif).

Proszę o szybką odpowiedź,
Fipaj
crash
phpinfo() -> Configuration File (php.ini) Path...
Fipaj
/usr/local/lib/php.ini

Dzięki

To teraz tylko pytanie co tam zmienić i czy to będzie wszystko?
Ccn
Kod
[mail function]
; For Win32 only.
SMTP =vchost.pl
smtp_port = 25

; For Win32 only.
sendmail_from = mail@vchost.pl

; For Unix only.  You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
;sendmail_path =

To mam z Windows'a, trzeba będzie wpisać chyba sendmail_path = /usr/sbin/sendmail -t -i (tak jak tam zalecają) i oczywiście usunąć średnik (o ile nie masz usuniętego.

Otwórz php.ini w... czy w czym to tam otwierasz, bo ja w notepadzie i znadź: [mail function] i tam będzie konfiguracja.

A jak dalej nie będzie działać, to chyba czeka rekompilacja... coś jak: ./configure --with-mail czy --with-smtp czy co tam *** tam zresztą, bo i tak sie nieznam na linuksie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.