Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z <div>
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Siner
Mam trochę problemów z divami. Pod Firefoxem i pod IE ta sama strona wygląda zupełnie inaczej, ale w żadnej przeglądarce nie tak jakbym chciał. Pod Firefoxem jest taki problem, że pomiedzy menu a treścią wystepuje pustaka. I tak samo na dole strony(miedzy treścia, a stopką). Jak się tego pozbyć ?. Pod IE natomiast obrazek przesuną mi się linijkę niżej. Nie mam bladego pojecia czemu.
Z góry dziekuje za pomoc smile.gif

Edit
Zapomiałem o linku biggrin.gif
zuku
Witaj.

Widzę że nie tylko ja mam taki problem.

Podam mały przykład co się dzieje:

1. <table width=100%>
  2. <tr> <td> tekst.... </td> <td width=1></td> </tr>

To chodzi o to, że lewa kolumna ma 100% - 1px, a prawa 1px.
W Forefoxie wszystko gra, ale w IE rozszerza tą tabelę o więcej niż 100%.
Zrobiłem korekcję i dodałem <div>:

1. <div style="width:100%">
  2. <table width=100%>
  3. <tr> <td> tekst.... </td> <td width=1></td> </tr>
  4. </div>

Błąd został naprawiony, ale tylko w IE. W Firefoxie robi się sytuacja ta sama co wcześniej w IE.

Czy mam zrezygnować z <div> i w IE wszystko określać jasno?
Bociek
co za przejrzystosc tych styli biggrin.gif no ale dobra

tutaj:

Kod
<p style="color: rgb(133, 156, 50); font-family: Verdana; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; font-size: 18px; line-height: normal; font-size-adjust: none; font-stretch: normal; margin-left: 15px;">Test</p>

wstaw:

Kod
margin: 0px; padding: 0px;

stosuj to do <p> <form> i wtedy nie bedziesz mial odstepów

ps. dopiero co wstalem / i chyba nie zbyt kapuje ale co do problemu nr. 2 to po co definiowac 100% na poczatku i pozniej jeszcze dodawac to w <td> ? lepiej chyba ustawić 50 % tu i tu / co do odrzucenia <div>'ów to tego odradzam winksmiley.jpg nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodzi
Siner
@Bociek
dzieki twój kod pomógł pod Firefoxem, ale pod IE jest tak (screen)
Jeszcze mnie ciekawi jak to wygląda pod Operą. Byłbym wdzięczny jakby ktos napsiał.
popo
blad tkwi w tym jak ie interpretuje box model (zle) a nie w firefoxie pisalem juz na tym forum o tymm ale powtorze jak obejsc blad interpretacji box model w ie i nie tylko smile.gif

fragment z css'a
Kod
#navbar {
border-left: 1px solid;
border-right: 1px solid;
width:227px;
voice-family: "\"}\"";
voice-family: inherit;
width: 225px;
}
html>body #navbar {
width:225px;
}

poniewaz ie mylnie odejmuje grubosc ramki i padding wiec trzeba mu je dodac tongue.gif

wiec pierwsze od gory width jest dla ie potem sa 2 linie ktore powoduja ze ie glupieje i nie widzi kolejnej
ktora definiuje rozmiar dla ffoxa i mozillopodobnych natomiast ten fragment od html>body do konca pomaga na to ze opera tak jak ie gubi sie z tym voice tyle ze opera w przeciwienstwie do ie obsluguje css2 wiec rozumie ten fragment i ustawia sie poprawnie
zuku
Dzięki za dobrą podpowiedź!

Znalazłem ją gdzieś, ale nie było dobrego opisu do tych linijek, a nie lubię wklejać czegoś, czego nie rozumię.
Siner
Nadal nie umiem sobie z tym poradzić, jeśli kots umiałby odpowiedziec na mój poprzeni pos byłbym wdzięczny smile.gif
yavaho
@Siner
Za ostatnim elementem w menu [Kontakt] masz czarny kwadracik (nie wiem po co?) ale ten kwadracik nie mieści sie tam i przechodzi do nastepnej linii.
Pod Opera wyglada podobnie jak pod IE a nawet gorzej bo nie widac prawego zielonego obramowania.
Nie sklejaj strony wciskajac na nia male klocuszki grafiki, wypelniaj cale elementy blokowe grafika umieszczona jako tlo. A w ogule to w przypadku tej strony nie potrzeba zadnej grafiki. Tlo i obramowanie to mozna ustalic w stylach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.