Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: UPDATE lub DELETE
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
SHiP
Jest prosta sprawa mam tabele np. z towarami i mam chleb i ilość 10.. Jesli zaczne odejmować za pomocą UPDATE ilość(zawsze o jeden) to co zrobić aby przy dojściu do zera rekord był usuwany

tzn
mamy ilosc=4 zmieniamy na 3
mamy ilosc=3 zmieniamy na 2
mamy ilosc=2 zmieniamy na 1
mamy ilosc 1 usuwamy rekord bo chleba juz nie będzie (;

Wiem ze mozna to załatwić wykonując update a nastepnie usuwając wszystkie rekordy z ilosc=0 ale czy dałoby sie to załatwić w jedynym zapytaniu?
mdco
Wydaje mi sie ze w jednym zapytaniu tego nie zrobisz. MySQL nie wykona Ci dwóch zapytań (UPDATE i DELETE) naraz.
TomASS
Na pewno nie da się zrobić tego w jednym zapytaniu, to wynika ze składni UPDATE oraz DELETE. Możesz po prostu nie usuwać "zerowego" rekordu, tylko go po prostu nie wyświetlać.
SHiP
Cytat
Możesz po prostu nie usuwać "zerowego" rekordu, tylko go po prostu nie wyświetlać.

to raczej nie wchodzi w rachube nie chce mieć zaśmieconej bazy...

No nic dzięki za rozwianie wątpliwości smile.gif
SongoQ
Ja tu nie widze takiego duzego problemu. Bo zanim wywolasz update czy delete to zapewne sprawdzasz czy rekord taki istnieje, bo inaczej tego sobie nie wyobrazam. Ktos zmodyfikowal z 2 na 1 a pozniej 2 user zmodyfikowal z 2 na 1. I co rozbierznosc danych??

I tak i tak musisz zrobic selecta przed kazda zmiana to czy wykonasz update czy delete to juz zalezy od warunku w php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.