Chcę, aby użyszkodnik miał możliwość zmiany swojego hasła tylko po podaniu poprzedniego, które przedtem miał zapisane w Bazie Danych.
Jak na razie wydziergałem coś takiego, ale nadal z działaniem ma to niewiele wspólnego

Kod przedstawia się następująco:
<? include("html_header.php"); $tpl = new HTML_Template_IT("./templates"); $tpl->loadTemplatefile("profile.tpl", true, true); db_connect(); $userid = $_SESSION['userid']; if ($_POST['pwd'] || $_POST['pwd2'] || $_POST['email']) { $sql = "SELECT password FROM user WHERE userid=$userid"; $old_password_db = $data[0]; //echo $old_password_db." "; $sql = "SELECT password('".$_POST['old_pwd']."')"; $old_password_form = $data[0]; //echo $old_password_form; if($_POST['pwd']= $_POST['pwd2']){ // i tu chodzi o to, żeby hasło z formularza było identyczne z hasłem z db, ale mi
to nie działa :( if($old_password_form = $old_password_db) { $sql = "SELECT password('".$_POST['pwd']."')"; $new_password = $data[0]; $sql = "SELECT password FROM user WHERE userid=$userid"; $old_password = $data[0]; if ($new_password != $old_password) { $sql = "UPDATE user SET password = password('".$_POST['pwd']."') WHERE userid = $userid"; } } } else if ($_POST['email']) { $sql = "SELECT email FROM user WHERE userid = $userid"; $old_email = $data[0]; //echo $new_email; if ($old_email != $new_email) { $sql = "UPDATE user SET email = '".$new_email."' WHERE userid = $userid"; } } ?>
Czy ktoś mógłby mi pomóc w poprawie tego?