Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dwa rodzaje cookies ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
php programmer
Witam,
W IE w menu narzędzia (tools) w opcjach internetowych
są wyszczególnione dwa rodzaje cookie, co uwidacznia
poniższy zrzut ekranu,

Czy z poziomu php wogóle jest możliwość rożróżnienia tego,
bo ja się osobiście z tym nie spotkałem

W FF odpowidnikiem tego jest najprawdopodobniej
Ciasteczkam które pochodzą z serwera z którym nawiązano pierwotne połączenie
(ale głowy nie dam), w takim razie pytanie by brzmiało,
co oznacza serer z którym nawiązano pierwotnie połączenie
sztosz
Chodzi chyba o to że ja łączysz się z np. php.pl i dostajesz ciasteczko z php.pl to jest to ciasteczko "First-party", a jeżeli oprocz tego dostaniesz (łącząc się z php.pl) ciasteczko od google.com to to od googli to już jest "Third-party".
php programmer
ale przeciez ciasteczko od google moge chyba dostać jedynie w momencie jak się łączę z google a nie jak się łącze z php.pl questionmark.gifquestionmark.gif
Sh4dow
nie do konca, jesli ja w parametrach ciacha wpisze inny adres niz swoj: np.
  1. <?php setcookie('ciacho', 1, time(), '/', 'www.google.com'); ?>

to bede sie chyba probowal podszywac sie pod googla.
tak jest w teorii chyba Rkingsmiley.png
php programmer
ale jak ja dodam te dwa ostatnie parametry
nawet jeśli to są
'/', 'localhost'
to mi wogóle wtedy nie tworzy ciastka!
Już nie mówie, że sobie zdjąłem ochronę prywatności (ze względu na ciasteczka)
i tak jak wpisze dodatkowo te dwa parametry to wtedy mi już wogóle nie tworzy ciastka (sprawdzałem w przeglądarce czy utowrzyło) ! ktoś może wie dlaczego? Co źle robie?

A może źle robie, że wpisuje '/' może powinienem wpisać
'home/public_html' ?
dr_bonzo
http://www.microsoft.com/resources/documen.../sec_cook.mspx:
Cytat
A third-party cookie either originates on or is sent to a Web site different from the one you are currently viewing. Third-party Web sites usually provide some content on the Web site you are viewing. For example, many sites use advertising from third-party Web sites and those third-party Web sites may use cookies. A common use for this type of cookie is to track your Web page use for advertising or other marketing purposes. Third-party cookies can either be persistent or temporary.

Otwierasz swoja strone (ze swoimi skryptami php) ktora zawiera ramke z np. reklamami googla. Przegladarka wysyla ciastko first-party do twojego skryptu a ciastko google (third-party) do tej strony w ramce (strony google).
I tak maja dzialac ciastka -- wysylane sa tylko tym serwisom (domena) ktore zostaly ustawione podczas tworzenia ciastka (+ tego nie jestem pewien, ale "tak na zdrowy rozsadek (tongue.gif)" przegladarka powinna pozwolic utworzyc ciastko tylko wtedy gdy serwer ktory je ustawia ma taka sama domena jaka jest podana w ciastku).

Czyli: w php (na swojej stronie) bedziesz mial dostepne TYLKO TE ciastka ktore sam utworzysz.
php programmer
ale standardowo ciastka typu third-party są wyłączone (np w IE)
czy to znaczy wtedy, że strony zawarte w ramce jakiegoś parenta
nie dostaną już żadnych ciastek w przypadku takiego ustawienia?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.