Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: plik *.bat
Forum PHP.pl > Forum > PHP
batman
Witam.

Mam następujący problem. skrypcik php działa pięknie i lokalnie i na serwerze:

1. <?php
  2. $handle_mysql=mysql_connect('-----', '-----', '-----');
  3.  
  4. $handle_pg=pg_connect ("host=----- port=----- dbname=----- user=----- password=-----");
  5.  
  6. $q=mysql_query("SELECT sname, iduser, (dremaind - CURDATE()) AS ile FROM tabela");
  7.  
  8. while($row=mysql_fetch_assoc($q))
  9. {
  10. if($row[ile]<=0)
  11. {
  12. $q_pg=pg_query("SELECT semail FROM tabela2 WHERE iduser=".$row[iduser]);
  13. $row_pg=pg_fetch_row($q_pg);
  14. $temat='Powiadomienie';
  15. $tresc='Jakiś tekst';
  16. $headers = 'From: -----';
  17.  
  18. @mail($row_pg[semail], $temat, $tresc, $headers)
  19. }
  20. }
  21. ?>

Ten skrypcik ma się wykonywać raz dziennie. Nie byłoby problemu gdybym pisał ten skrypt pod linuxa. Ale niestety będzie się on znajdował na serwerze windowsowym. W Zaplanowanych zadaniach mogę dodać wykonywanie pliku *.bat, z tym że ten plik nie działa mi.

Kod
C:\wamp\php\php.exe -F C:\wamp\www\send_mail.php

W wierszu poleceń pokazuje mi fatal error podczas łączenia się z bazą.

Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\wamp\www\send_mail
.php on line 2

O co chodzi?

Drugie pyanie. Czy jest jakiś inny sposób wykonywania skryptów co pewien czas w windowsie?
NuLL
Spróbuj dopisac na poczatku skryptu:
  1. <?php
  2.  
  3.  dl('php_mysql.dll');
  4.  
  5. ?>
batman
Nic nie dało. Efekt ten sam - fatal error. Najbardziej zadziwiające jest to, że skrytp działa lokalnie i na serwerze, a nie chce działać uruchamiany z pliku bat.
Speedy
Cytat
Czy jest jakiś inny sposób wykonywania skryptów co pewien czas w windowsie?

Hm... jest taka wtyczka do Konnekta o nazwie "Checky", która podobno daje taką możliwość.
batman
Nie mam możliwości nic instalować na serwerze. Mogę tylko użyć to co jest. Czyli harmonogram zadań
FiDO
Cytat(batman @ 2005-11-03 18:11:10)
Nic nie dało. Efekt ten sam - fatal error. Najbardziej zadziwiające jest to, że skrytp działa lokalnie i na serwerze, a nie chce działać uruchamiany z pliku bat.

Normalne.. w przypadku uruchamiania jako CLI jest troche inna sciezka poszukiwan php.ini niz jako modul apacha. A jak nie znalazlo pliku ini to mialy prawo niektore opcje nie zadzialac. Sciezke mozesz wybrac podajac parametr -c do php.exe. Pozatym dochodzi tez kwestia "widocznosci" bibliotek mysql'a (libmysql.dll) itp. Ale najpierw probowalbym z tym php.ini.
batman
Wszystkie biblioteki są dobrze załadowane. A ścieżkę poszukiwań ma dobrą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.