Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: maksymalny rozmiar bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
revyag
Witam.

Jeśli to co piszę to jakieś herezje to sory smile.gif.

Sytuacja jest taka: klient ma aplikację do zarządzania (dodawnia,usuwanie,aktualizowanie itp.) informacjami o osobach. Jest to typowa baza z danymi osób chcących podjąć pracę. Są tam również cv i listy motywacyjne i czasami inne dokumenty. Całość oparta na mysqlu.

Teraz problem: aplikacja działa od maja i wszystko było ok. Dostałem wczoraj informację że przy dodaniu kolejnej osoby do bazy, chwilę później zniknęła, i że są problemy z dodawaniem dokumentów.

Pytanie: czy jest możliwe że jest gdzieś ustawiony maksymalny rozmiar bazy i po przekroczeniu baza może zachowywać się w sposób nieprzewodywalny ? smile.gif

//Kopię całej aplikacji mam lokalnie w robocie i u mnie wszystko smiga jak należy.

Z góry dzięki za pomoc.

------
edit: może chodzi o maksymalną wielkość jednej tabeli ?
Kinool
jesli to hosting to mozliwe ze QUOTA sie juz "skonczyla" i nie ma miejsca jesli to wlasny serwer to moze miejsce na dysku sie skonczylo a co do ograniczen MySQL

Cytat(MySQL)
MySQL 3.22 had a 4GB (4 gigabyte) limit on table size. With the MyISAM storage engine in MySQL 3.23, the maximum table size was increased to 65536 terabytes (2567 – 1 bytes). With this larger allowed table size, the maximum effective table size for MySQL databases is usually determined by operating system constraints on file sizes, not by MySQL internal limits.

The InnoDB storage engine maintains InnoDB tables within a tablespace that can be created from several files. This allows a table to exceed the maximum individual file size. The tablespace can include raw disk partitions, which allows extremely large tables. The maximum tablespace size is 64TB

Rozmiary tabel w MySQL

tabele sa trzymane w pikach wiec nie ma ograniczenia na baze lecz na tabele ale jak widzisz sa one dosyc spore i najczesciej ogranicza je system plikow systemu

mozliwe ze uzyty zostal jakis maly zakres dla pola (ID) ale to raczej nie ta sadzac po objawach jakie poales
revyag
Zapomnialem dodac:
- dysk jest klineta -> chyba z 20 GB jest do dyspozycji
- mysql 4.1

Dzieki za linka, nie moglem tego znaleźć. Z tego wynika że problem leży gdzie indziej.
Kinool
sprawdz moze ile jest wolnego miejsca na dysku smile.gif sam mialem kiedys przypadek ze zrodla systemu i stare backupy pozarly mi wszystko smile.gif ale male oczyszczenie dysku i wszystko jest w normie, jesli to system UNIX-owy to czesto bazy danych skladowane sa na innych partycjach gdzie przestrzen dyskowa jest mala (tez sie kiedys z tym spotkalem)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.