Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dodawanie serwera
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
julia
Witam.
Od dłuższego czasu korzystam z programu do fakturowania firmy Insert, używa on MS SQL. Niby nic nadzwyczjnego... a jednak!
Podczas instalacji zakłada on bazę w uruchomionym przez instalator serwerze, ścieżka do serwera ma postać: Console Root\Microsoft SQL Servers\SQL Server Group\NAZWA DOMENY\InsERT (Windows NT), Tymczasem mam drugi program, który również korzysta z MS SQL i nie potrafi korzystać z innej bazy niż położonej w serwerze o lokacji:Console Root\Microsoft SQL Servers\SQL Server Group\local (Windows NT).
Użyłam programu Enterprise Manager i korzystajac z New SQL Server Registration utworzłam jakiś LOCAL. Konia z rzędem temu, kto powie mi jak uruchomić taki równoległy serwer bo moje próby kończą się nieodwolalnie komunikatami w stylu:
"The SQL Server \\LOCAL is not known to be running. Are you sure you wish to connect?" a po potwierdzeniu, że niby oczywiście jestem siur dostaję kolejny "pasztecik" tym razem znacznie dłuższy ale ogólne znaczenie ma takie, że serwer nie istnieje lub odmawia dostępu i podpowiedź, żeby sprawdzić Registration Properties.
Ratunku, bo oszaleję - tydzień eksperymentów mi wystarczy.

julia

[EDIT]

Może dałoby się zamiast tworzyć serwera zmontować jakiś alias ? (cy cóś...)
radzaw
"New SQL Server Registration" sluzy do polaczenia z inna baza - tzn. albo lokalna (na danym komputerze (local)) albo zdalna (na innym komputerze).

Aby moc uzyc lokalnej bazy musisz ja zainstalowac (poprzez program instalacyjny sql servera), po czym bez problemu sie polaczysz z Ent Manager'a do niej.
julia
taaaak...
tego też już próbowałam, ale za każdym razem tworzy mi się serwer w postaci:
\\NAZWA DOMENY\local a program poszukuje serwera \\local ... sad.gif

[EDIT]
1. Czy można wyłączyć serwowanie nazwy domeny przed nazwą instancji SQL ?
2. Czy można stworzyć alias, który podawałby żądaną nazwę a łączyłby z wybranym serwerem ?
... koledzy, koleżanki - jestem bliska obłędu, jeszcze chwila a zacznę wznosić okrzyki typu: " Niech żyje Microsoft"
radzaw
niestety nie wymysle nic, ale moze skieruje Cie w miejsce w ktorym udziela Ci (mam nadzieje) wyczerpujacej odpowiedzi : dzial sql server na wss.pl
nameless
pierwsza instancja mssqla jest widziala pod nazwa local
kolejne musza miec juz inne nazwy
radzaw
Cytat(nameless @ 2005-11-16 12:12:45)
pierwsza instancja mssqla jest widziala pod nazwa local
kolejne musza miec juz inne nazwy

ke ? przeciez mozesz zainstalowac instancje bazy pod dowolna nazwa (wybor nazwy instancji przy instalacji), nie koniecznie musisz miec domyslna nazwe winksmiley.jpg

a julia ma doczynienia ze srodowiskiem domenowym (na to mi wyglada), wiec sprawa jest troche bardziej skomplikowana.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.