Witam.
Od dłuższego czasu korzystam z programu do fakturowania firmy Insert, używa on MS SQL. Niby nic nadzwyczjnego... a jednak!
Podczas instalacji zakłada on bazę w uruchomionym przez instalator serwerze, ścieżka do serwera ma postać: Console Root\Microsoft SQL Servers\SQL Server Group\NAZWA DOMENY\InsERT (Windows NT), Tymczasem mam drugi program, który również korzysta z MS SQL i nie potrafi korzystać z innej bazy niż położonej w serwerze o lokacji:Console Root\Microsoft SQL Servers\SQL Server Group\local (Windows NT).
Użyłam programu Enterprise Manager i korzystajac z New SQL Server Registration utworzłam jakiś LOCAL. Konia z rzędem temu, kto powie mi jak uruchomić taki równoległy serwer bo moje próby kończą się nieodwolalnie komunikatami w stylu:
"The SQL Server \\LOCAL is not known to be running. Are you sure you wish to connect?" a po potwierdzeniu, że niby oczywiście jestem siur dostaję kolejny "pasztecik" tym razem znacznie dłuższy ale ogólne znaczenie ma takie, że serwer nie istnieje lub odmawia dostępu i podpowiedź, żeby sprawdzić Registration Properties.
Ratunku, bo oszaleję - tydzień eksperymentów mi wystarczy.
julia
[EDIT]
Może dałoby się zamiast tworzyć serwera zmontować jakiś alias ? (cy cóś...)