Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] codecharge studio-jak połączyć z bazą
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
af2p
Otzrymałem właśnie ten program wersje 2.3.2.5 program bardzo fajny jednak mam problem z ustanowieniem połączenia z bazą mysql. robiłem wszytsko tak jak w pomocy jest jednak wciąż wyskakuje błąd :
Kod
połączenie testowe nie powiodło się ze względu na brak inicjalizacji dostawcy [microsoft][menedżer sterowników ODBC] nie można odnaleźć źródła danych, a nie ma podanego sterownika domyślnego

Może ktoś miał już doczynienia z tym programem? Dodam tlyko że chce połączyć sie z zew serwerem. Proszę o pomoc
nospor
No ale jaki to ma związek z php (prócz tego ze można w nim kod php smazyc)? Przenosze na HYdepark, gdyż jest to aplikacja.
sztosz
Poszukaj na stronach MySQL jak to to się łaczy przez ODBC, chyba jakieś sterowniki są do ściągnięcia. Poza tym sprawdź jak to wygląda w Panel Sterowania -> Źródla danaych ODBC.
af2p
patrzyłem szukałem i nie działa. Widze że jednak nie otzymam pomocy. Szkoda
sztosz
Cytat(af2p @ 2005-11-14 19:49:28)
patrzyłem szukałem i nie działa. Widze że jednak nie otzymam pomocy. Szkoda

Strasznie wkurw***ą mnie takie texty. Brzmią one jak bys mial pretensje ze nie otrzymaleś pomocy. Wszyscy na tym forum poświęcają się za friko. Ja w przeciągu 2 minut z uzyciem googli i MÓZGU!!! znalazłem to: http://support.yessoftware.com/kb_article.asp?article_id=26

Nie wiem czy tam byłeś i czy to o czym tam piszą zrobiłes. Zakładam że nie bo inaczej dałbyś znać. Jeżeli nie dziala to co jest w linku to masz zwalony system i basta. Pretensje wiesz gdzie możesz sobie wsadzić. Ewentualne [odziękowania też tam sobie wsadź!

Aha: jeżeli nie znasz angielskiego: to przepraszam za aż tak ostrą odpowiedź ale wypadało by podać tą informacje.
af2p
nie rozumiem czemu sie tak unosisz. Przeca nie mam do nikogo pretensji tylko strasznie rozpaczam bo wsiorbał mnie ten program ale nie moge sobie poradzić z tym połączeniem. Byłem na tej stronie, fakt może z angielskiego nie pisałem kiedyś matury ale piate przez dziesiąte rozumiem. W pomocy nawet były rysunki dla takich achtungów no ale nie idzie niestety. Nie dziękuję i nie wsadzam sobie nic nigdzie, za to pozdrawiam.
sztosz
Sorry miałem zły dzień sad.gif

Primo: Zakładam że masz jakiegoś windowsa z serii NT (2k,xp,2k3)

Powiedz mi czy zainstalowałeś to: http://dev.mysql.com/downloads/connector/odbc/3.51.html ?

Po instalcji wchodzisz w

Panel Sterowania (Narzędzia Administracyjne) -> Źródla danaych ODBC. (Tylko nie pisz że nie ma bo na 100% jest, musi być)

Potem:

DNS Użytkownika -> Dodaj -> MySQL ODBC 3.51 Driver -> ZAkończ

Tutaj wpisujesz wszystkie potrzebne dane i klikasz Test. Jak się polączysz z MySQL'em to jesteśmy w domu smile.gif

W "codecharge studio" podajesz tylko nazwę swojego połaczenia ODBC z MySQL'em smile.gif

Napisz dokładnie z czym(ktorą częsćią) masz problem.
af2p
zrobilem właśnie tak jak piszesz mam zainstalowany sterownik, podałem adres i reszte do bazy, w codecharge studio daje tak jak mówisz i wyskakuje ten sam błąd. Chyba nie jest to wina programu bo już inną wersje zainstalowałem i nie idzie. Ehh życie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.