Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polskie znaki przy przenoszeniu bazy na serwer
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
ent
witam

czytalem pare postow na ten temat ale nic juz nie rozumiem...
moj problem:
utworzylem baze na lokalnym serwerze(localhost) razem ze skryptami je obslugujacymi (phpmyadmin: 2.6.1-pl3; system kodowania znakow to pl-utf-8 -> innego polskiego nie ma; system porownan dla polaczenia: utf_8_polish_ci ; skrypty kodowane: iso-8859-2)
oczywiscie wszystko dziala --> polskie znaki pieknie sie wstawiaja i wyswietlaja z bazy danych biggrin.gif
pelen radosci eksportuje wszystko na serwer gdzie ma byc postawiona stronka i ...
szok -> zamiast polskich ogonkow: ś,ć,ą ... same questionmark.gif?
na serwerze ustawienia podobnie jak na localhost : phpmyadmin: 2.6.2 (tu roznica); system kodowania znakow to pl-utf-8 -> innego polskiego nie ma; system porownan dla polaczenia: utf_8_polish_ci

prosze o jakies rozwiazanie
inferno
Witam,
Mam podobny problem. Z tym ze umnie na serwerze uaktualniono MySQL z 4.0 na 4.1 i teraz dochodzą problemy z kodowaniem i tzw. metodą porównań. U mnie jak wpisuę prosto w phpMyAdmin jakiś rekord i używam tam polskich liter to wszystkie zmieniają ise na "?".
A stare rekordy ktore byly przed zmianą zostały zmienione w taki sposob:

Bylo np. tak: Właśnie skończyłam pisać skrypt, aby każdy mógł...
A jest tak: W³a¶nie skoñczy³am pisaæ skrypt, aby ka¿dy móg³... (tu mam pytanie jakie to jest kodowanie? utf8?)

czyli np. ł zmienia sie na ³ i tak dalej - nie wiem co spowodowalo te zmiane, ale jak dopisuje nowy rekord z polskimi znakami (w phpMyAdmin) to niestety wszystkie zmieniaja sie na "?".
I klops sad.gif.

Poza tym po updacie MySQL 4.0->4.1 - mam "Metoda porównywania napisów" ustawione na "latin1_swedish_ci" w kazdej tabeli, co jest dosyc dziwne i jak probowalam zmienic na latin2_general_ci to wszystkie te dziwaczne znaczki zmieniły sie na "?" czyli stracilam te dane...

Ja mam w związku z tym pytanko: na co trzeba zmienić latin1_swedish_ci aby nie utracic polskich znakow tylko aby je przywrocic.

I jeszzce jakie ustawienia dla polskich warunkow powinny byc na stronie glownej phpMyAdmin: mam w tej chwili utf8_general_ci.

Pozdrawiam.
Karolina
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.