Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] liczenie numeru wpisu w miesiącu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
krysk
Witam,

jest możliwość pobrania przy pomocy jednego zapytania do bazy numeru wpisu w miesiącu? Chciałbym uzyskać zapis typu 12/11/2005 - dwunasty wpis w listopadzie tego roku. Do dyspozycji posiadam aktualnie tylko wartość funkcji time();

Rozwiązanie tego nie stworzyłoby mi problemu, gdyby nie fakt, że w systemie można cofnąć datę - tzn 1 grudnia dodać wpis z datą 31 listopada - w tym momencie sprawdzanie na podstawie
  1. SELECT id, time, COUNT(*) AS liczba
  2. FROM tabela WHERE time=<$time AND `id`=<$id

legło w gruzach. Zawsze może być wpis z id=5 datowany na 11.11.2005 i z id=6 na 9.11.2005 - zatem nie zostaną policzone wszystkie wpisy. Są jakieś inne sposoby na rozwiązanie tego problemu?
mike
Nie zorientowałeś się jeszcze w układzie forum :?: Czas najwyższy.

Przenoszę na Bazy Danych -> MySQL
SongoQ
Troche nie zrozumialem co ma dokladnie zwracac zapytanie. Ilosc wpisow w danym miesiacu nie uwzgledniajac przestawien dat?

Jesli mozesz to podak kilka przykladow rekordow i co zapytanie powinno zwrocic.
krysk
rekordy(id; data)
Kod
1; 11.11.2005
2; 11.11.2005
3; 5.11.2005
4; 12.11.2005

Data w bazie zapisana jest oczywiście w postaci timestampu - dla czytelności przedstawiłem ją w bardziej "ludzkiej" formie smile.gif
No i teraz chciałbym aby zapytanie np. dla rekordu od id=3 wartość 1/11/2005 (pierwszy dokument w listopadzie) a dla id=2 - 3/11/2005 (trzeci dokument w listopadzie).

Jestem świadom, że to jest zawiłe - ale numeracja jest analogiczna do numeracji np. faktur - numer faktury w danym miesiącu, bez względu na id - zależne tylko i wyłącznie od wartości timestampu. Wiem także, że wraz z zmianą daty może ulec zmianie cała numeracja moich dokumentów.
SongoQ
Jesli chodzi o faktury to faktycznie w tym przypadku trudno bedzie, bo numeracja:
1 musi byc wedlug wystawionych faktur
2 zgodna z datami wystawienia

Kiedys zajmowalem sie e-fakturkami i sprawe to zrobilem w ten sposob, ze numer jest nadawany w chwili wystawienia i zapisywany do bazy i wtedy nie ma mozliwosci wystawienia faktury z wiekszym numerem id jesli data jest wczesniejsza od ostatniej faktury. Podobny problem przerabialismy i wiem ze jesli aplikacja dziala u klienta to trudno jest sie zabezpieczyc przez bledami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.