Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeniesienie czesci jednej bazy do drugiej.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Shaezar
Jakby co to sorry, jestem tu nowy i nie wiem czy dobrze obrałem dział.

Mój problem polega na tym:
Mam forum phpbb, które modyfikowałem zarówno sam jak i przy użyciu cziś hacków.
A co idzie za tym do bazy danych dawałem juz dość troche zapytań no i mam problem.

Chcę przenieść userów z phpbb by przemo do mojej modyfikacji. Konkretniej chodzi mi tutaj o user_id, username, user_active, user_password, user_email. Ale ma to być tak zrobione, aby powstali nowi [czyści] userzy z wypełnionymi tylko tymi polami w bazie.
No i oczywiście, żeby mieli wpisane w bazie wszystkie domyślne info, które pojawia sie po rejestracji.

Mógłby mi ktośwytłumaczyć w miarę dokładnie jak to zrobić?

Już trochę sam kombinowałem, ale nici z tego wyszły próbowałem na różne sposoby.

Coś takiego może jest dobrym tokiem myślenia:
Pobrać dane takim zapytaniem:
  1. $sql = "SELECT user_id, username, user_active, user_password, user_email"
  2. FROM phpbbbyprzemo_users;

I potem wrzucić je tak:
  1. $str = 'INSERT
  2. INTO phpbbnormalne_users (user_id, username, user_active, user_password, user_email) VALUES ';

gdzie bazy to oczywiście:
by przemo - phpbbbyprzemo_users
moja baza - phpbbnormalne_users

Kurde wiem, że troche zawile to wytłumaczyłem, ale ktoś kto miał z tym choć przez chwile do czynienia zorientuje się.
Prosiłbym o w miare dokładne wytłumaczenie co krok po kroku muszę zrobić, aby wsyzstko grało. Mam nadzieje że na dobre forum trafiłem. Pozdrawiam.
No i czekam oczywiście na sugestie.
mhs
Zapoznaj się z tym: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ans...into-table.html

Prawdę mówiąc sam z tego nie miałem jeszcze okazji korzystać, ale powinno pomóc.

edit:
Ewentualnie możesz napisać skrypt, który pobierze interesujące Cię dane, następnie doda do nowej tabeli. Ogólny schemat:
1) nawiązanie połączenia z serwerem, wybór bazy danych
2) pobranie interesujących Cię danych
3) połączenie z drugą bazą danych - tą nową
4) przygotowanie zapytania INSERT
5) dodanie danych do tabel
Shaezar
No tylko ogólny schemat to mi w niczym nie pomoże. Chciałem żeby ktoś jakoś dokładniej mi to wyjaśnil. sad.gif
mhs
Tylko ogólny schemat? Ok, pytanie: czy za nim zadałeś pytanie na forum, za nim udzieliłem Ci odpowiedź Ty sam przygotowałeś ogólny schemat? Gwarantuję Ci, że umiejętność przygotowania takiego schematu bardzo dużo znaczy i stanowi dużą część wykonania zadania.

Odpowiedz sobie (napisz na forum) na następujące pytania, które Ci zadam:
Cytat
1) nawiązanie połączenia z serwerem, wybór bazy danych

Jak nawiązać połączenie z serwerem MySQL. Jakimi funkcjami to zrobić. Co będzie Ci potrzebne by to zrobić. Co zrobić by połączyć się z konkretną bazą danych.

Cytat
2) pobranie interesujących Cię danych

Co potrzebują wiedzieć by pobrać dane z bazy danych? Jak pobrać te dane? Gdzie tymczasowo przetrzymać dane.

Cytat
3) połączenie z drugą bazą danych - tą nową. 4) przygotowanie zapytania INSERT

Analogicznie jak w pkt 1. Jak mają wyglądać zapytania - jak je przygotować.

Cytat
5) dodanie danych do tabel

Jak to wykonać.

Trochę drobniejszych rzeczy oczywiście pominąłem. Jeżeli odpowiesz sobie na te pytania to pozostanie Ci przygotować kilka linijek kodu źródłowego do napisania. Jeżeli nie będziesz potrafił powiedzieć, zapisać językiem, z którego na codzień korzystasz to zapisanie tego w dowolnym jęzku programownia będzie Ci ciężko (nie chcę pisać, że będzie to niemożliwe).

Pozdrawiam.
Shaezar
Pisałem w poście 1 jaki mam pomysł ale widocznie był zły.

a co do punktów - doceniam co dla mnie robisz.
ad.1 - nie mam pojęcia.
ad.2 j/w
ad.3 j/w
ad.4 j/w
ad.5 j/w

No i po tej odpowiedzi widać, że z tego wszystkiegop beda nici, bo nie wydaje mi sie żeby ktoś chciał krok po kroku opisywać mi jak to zrobić.
Wcześniej wydawało mi się, że zrobienie tego to nie bedzie taki duży problem.
Jeśli chodzi o phpbb - może wydaje sie głupie - o tym skrypcie wiem juz wiele, ale widocznie za mało.

O ile jeszcze ogólnie w php jestem w stanie sie połapać, to jeśli chodzi o bazy danych to ze mnie totalna lama. Znam tylko podstawowe zapytania.
No nic chyba nic nie zdziałam. Jednak może ktoś kiedyś takie coś robił lub zechce to jaśniej wytłumaczyć? JEśli jednak nie to jakoś przeżyje. No w sumie przerzucać 1000 userów recznie? Nierealne. Mimo wszystko i tak dziekuje za zainteresowanie tematem.
mhs
Cytat
Pisałem w poście 1 jaki mam pomysł ale widocznie był zły.

Nie ocenialem go czy był dobry czy też nie.

Cytat
nie mam pojęcia.
nie mam pojęcia.
nie mam pojęcia.
nie mam pojęcia.
nie mam pojęcia.
nie mam pojęcia.
nie mam pojęcia.

Skoro nie potrafisz nic wykonać z tego co napisałem wyżej to widzę, że nie masz prawie żadnego doświadczenia i umiejętności. W takim przypadku odsyłam Cię do nauki. Dziesiątki kursów znajdziesz w googlu. Na forum początkujący jest spis takich kursów (jeżeli się nie mylę). Polecam Ci kupić jakąś książke. Kilka pierwszych solidnie przerobionych rozdziałów i opanujesz pewne umiejętności pozwalające Ci na napisanie skryptu. Super, że masz pewien cel. Przeniesienie danych. Zrealizuj go ucząc się od podstaw. Wybacz, nie będe pisał za Ciebie całego skryptu.

Cytat
No i po tej odpowiedzi widać, że z tego wszystkiegop beda nici, bo nie wydaje mi sie żeby ktoś chciał krok po kroku opisywać mi jak to zrobić.

Tak, będą nici, jeżeli ktoś Ci to napisze za Ciebie. Jeżeli sam to zrobić będzie duży pożytek. Jeżeli nie chce Ci się tego pisać, nie masz czasu to zamieść zlecenie wykonania tego (oczywiście nie za darmo).

Cytat
O ile jeszcze ogólnie w php jestem w stanie sie połapać, to jeśli chodzi o bazy danych to ze mnie totalna lama. Znam tylko podstawowe zapytania.

Na rynku jest duzooooooO książek Bazy Danych / MySQL / php. Nie jest to duży wydatek. Polecam coś kupić i przerobić taką książkę. Jest też duzooO w Sieci na ten temat.

Cytat
No nic chyba nic nie zdziałam.

Zdziałasz - musisz tylko chceć i poświęcić trochę czasu.

Cytat
No w sumie przerzucać 1000 userów recznie?

Nie! Od tego są komputery, języki programowania i inne rzeczy by automatyzować pewne procesy.

Cytat
JEśli jednak nie to jakoś przeżyje.

Nie marudź tylko bierz się do pracy.

Powodzenia!
Shaezar
dobra doedukowałem tongue.gif

Tylko teraz z której strony to ugryźć.

Połączenie z bazą - no problemo. Pobranie danych też.
Tylko że dalej zaczynaja sie schody. Pobieram interesujące mnie dane poprzez SELECT i gra, tylko najpierw musze mieć coś, do czego te dane wgrać snitch.gif
Mam tabele phpbb_users, w niej rekordy user_id, user_name itp itd.
Nie wiem jak sformuować zapytania żeby stworzyło mi x użytkowników o user_id od powiedzmy 800 do 1000 w tabeli phpbb_users i potem wrzuciło mi tam user_name, user_email, user_password z tabeli phpbb2_users.
Kurde skomplikowane to na 1 rzut oka :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.